- Forside
- Brug Cabi
- Kompetenceudvikling og kurser til jobcentre
- Få flere i (små)job via de handicapkompenserende ordninger
Få flere i (små)job via de kompenserende ordninger
ONLINE KURSUS
Bliv bedre til at spotte, at en borger har en kognitiv funktionsnedsættelse og lær at anvende de handicapkompenserende ordninger.
I langt de fleste af landets jobcentre er der mål om, at de mest udsatte kommer i småjob. Det kan være stor opgave, da det ofte er mennesker, der slås med andre problemer end ledighed. Flere af dem har eksempelvis kognitive funktionsnedsættelser, der kan være opstået som følge af alvorlig fysisk sygdom, stress eller psykisk sårbarhed. De kognitive udfordringer kan gøre det vanskeligere at komme i job.
Formålet med kurset er at I som medarbejdere i jobcentret lære at spotte, om en borger har en kognitiv funktionsnedsættelse. I får viden om, hvordan I kan anvende de handicapkompenserende ordninger til borgeren, så han eller hun kommer i job i få eller flere timer.
Kurset er udviklet til praksis på baggrund af flere udviklingsforløb i jobcentre med opkvalificering af medarbejdere. Den erfaring har vi kogt ned til 3,5 timers online inspiration for en gruppe medarbejdere i et jobcenter.
Kursets indhold
På 3,5 timer bliver deltagere klædt på med viden og værktøjer ift.:
- Hvem er målgruppen for de handicapkompenserende ordninger
- Hvad er kognitive funktionsnedsættelser
- At få indblik i funktionsnedsættelsen som barriere for borgerens vej ind på arbejdsmarkedet
- Hvordan man spotter kognitive udfordringer
- Værktøjskasse og hvilke ordninger man kan bringe i spil
- Eksempler og bud på, hvordan de kan bruges i nogle af jeres sager
- Cases fra andre kommuner.
Hvilke ledige er i målgruppen?
Målgruppen for de handicapkompenserende ordninger er meget bredere, end du måske er opmærksom på. Ordningerne kan både være relevante for dem, der har en kendt funktionsnedsættelse, og for dem, hvor du skal lede lidt mere for at identificere, at der er tale om en funktionsnedsættelse.
- Det kan fx være ledige, der har fået kognitive udfordringer som følge af en fysisk sygdom eller som følge efter fx misbrug, langvarig stress, psykiske lidelser eller en opmærksomhedsforstyrrelse.
- Vi ved af erfaring, at der både blandt aktivitetsparate borgere og borgere i ressourceforløb findes en del personer, der har netop denne type udfordringer og kan hjælpes i job gennem de handicapkompenserende ordninger.
Praktisk:
Kurset er for sagsbehandlere, jobkonsulenter og virksomhedskonsulenter i jobcentre. Det udbydes digitalt, og vi vælger i fællesskab, hvilken platform der skal anvendes. Der kan deltage op til 40 personer, og det anbefales især til medarbejdere, der arbejder med aktivitetsparate borgere over og under 30 år. Men det vil også være interessant for medarbejdere fra andre afdelinger. Jobcentrets handicapnøglepersoner bør deltage, da de i det daglige er en vigtig samarbejdspartner, når der bevilliges handicapkompenserende ordninger.
Undervisere:
Anne Brændbyge, Anette Hansen, Tina Fogh og Carsten Lunden, seniorkonsulenter i Cabi.
Med høj faglighed og praksisnær undervisning præsenteres operationelle værktøjer, der er nemme at implementere i praksis, og som medarbejdere hurtigt kan se en værdi i at få inkorporeret i deres dialog med både borgere og virksomheder.