- Forside
- Caseoversigt
- Flyttefirma løfter unge ud på arbejdsmarkedet
Flyttefirma løfter unge ud på arbejdsmarkedet
Alle skal have en chance. Det var mantraet for Patrick Faxholm, der er direktør i flyttefirmaet Stjerneflyt, da han ansatte Erik Koch i virksomhedspraktik. Gennem projektet Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster greb Erik Koch chancen, der nu har ført til en fastansættelse i det lille flyttefirma, hvor han er blevet en nøglemedarbejder.
En skudsalve fik den unge Erik Koch til at spærre øjnene op. Efter fem år i Næstveds hårde miljø og med et drop-ind og drop-ud af forskellige håndværksuddannelser gik det op for Erik, at hans liv var nødt til at tage en ny drejning.
”Jeg skulle væk fra Næstved, og jeg besluttede mig for at flytte til Lolland, hvor min mor og søster bor,” husker den nu 28-årige Erik Koch i dag.
”I begyndelsen var det lidt mærkeligt, for hvad skulle jeg lave på Lolland?” spørger Erik Koch, inden han retorisk svarer, at det også var befriende at få muligheden for at starte på en frisk.
”Jeg fik en virksomhedskonsulent i Lolland Kommune, og det var jeg aldrig blevet tilbudt før. Hun var oprigtigt interesseret i at finde et godt match med en virksomhed, og da hun foreslog et flyttefirma, tænkte jeg, at det kunne være det helt rigtige for mig,” fortæller Erik Koch.
Flyttefirmaet, som virksomhedskonsulenten i Jobcenter Lolland havde i sigtekornet, var Stjerneflyt. Da direktøren, Patrick Faxholm, manglede flere hænder og stærke arme i sit team, takkede han ja til at tage Erik Koch i praktik.
”Det er vigtigt at hjælpe unge mennesker. Drengestreger kan være sjove her og nu, men de kan ikke betale sig i længden – og derfor bør virksomheder give de unge et alternativ at stå op til. Alle fortjener en chance,” understreger Patrick Faxholm.
Glæden ved at gå på arbejde
I 2015 startede Patrick Faxholm Stjerneflyt, der i dag har et ungt team med fem fastansatte og omkring ti flyttemænd løst tilknyttet sit firma. Tonen er kærligt drillende på det lille kontor, hvor cigaretrøgen og duften af stærk kaffe blander sig med en unik team spirit.
”Flytteopgaver kan vare op til 15 timer om dagen. Derfor er det vigtigt, at teamet har det godt, og at man kan samarbejde. Vi er som en lille familie, og vi hjælper også hinanden med det private. Det er okay at have en dårlig dag, så længe man fortæller de andre om det, for så kan vi være med til at løfte hinanden op,” siger Patrick Faxholm og understreger den sociale dimension i sit lederskab.
”Fra starten ville jeg gerne have en virksomhed, der var anderledes – en virksomhed, hvor glæden ved at møde op på arbejdet er det, der tæller mest. Derfor passer vores virksomhed godt til et forløb som Rekruttering fra Kanten, hvor det netop handler om at give et menneske en ny hverdag at stå op til,” siger Patrick Faxholm og tilføjer:
”Og Erik har i den grad taget røven på os, fordi han lige fra starten har været lærenem, taget ansvar og er mødt til tiden. På trods af hans hårde fortid er han høflig og viser respekt, og han har et utroligt godt overblik. Derfor er han nu også en nøgleperson, når teamet er ude på opgaver”, forklarer Patrick Faxholm.
En opfølgende indsats
Selvom Erik Koch har været fastansat i Stjerneflyt siden oktober 2019, får både han og Patrick Faxholm hyppigt opkald fra virksomhedskonsulenten i Lolland Jobcenter. Det skal sikre, at ansættelsesforholdet stadig går godt.
Ifølge videns- og netværkshuset Cabi, der arbejder med rådgivning til kommuner og private virksomheder for at skabe et socialt ansvarligt arbejdsmarked, bør den sammenhængende indsats være fokuspunktet, når unge på kanten af arbejdsmarkedet skal i beskæftigelse. Cabi påpeger, at der bør lægges særlig vægt på overgangene mellem job, praktik og uddannelse, hvorfor den opfølgende indsats i Lolland Kommune er helt essentiel.
Også Patrick Faxholm er glad for den opfølgende indsats fra Lolland Kommune.
”Vi glæder os jo bare over at kunne fortælle en succeshistorie. Gennem de sidste to måneder er Erik vokset dag for dag med opgaverne, og det er en glæde at se,” fortæller Patrick Faxholm.
”Ingen ved, hvad fremtiden bringer, men Erik kan udvikle sig meget endnu til gavn for sig selv og arbejdet i vores team. Og så er det jo snart sommer, og så skal vi have et godt personalearrangement, hvor vi skal ud og vende nogle bøffer på grillen,” afslutter Patrick Faxholm.
Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) fra efteråret 2019 var 105.000 unge i alderen 15-29 år hverken i beskæftigelse eller under uddannelse. Hver fjerde af disse havde stået uden job eller uddannelse i mere end to år, og særligt disse unge risikerer at ende uden for arbejdsmarkedet i fremtiden.
TEMA
Unge i job & uddannelse
Her kan medarbejdere i jobcentre, kommuner eller virksomheder finde viden til arbejdet med unge, der ikke kan gå den direkte vej i job eller uddannelse. Om unge