Gå til primært indhold Gå til footer indhold
  1. Forside
  2. Caseoversigt
  3. Socialt frikort - Den Rullende Daghøjskole

CASE OM SOCIALT FRIKORT

En medarbejder på få timer kan sagtens skabe stor værdi

Efter aldrig at have været på arbejdsmarkedet har 27-årige Lærke landet sit første job ved hjælp af det sociale frikort. En gang om ugen, er hun sammen med Den Rullende Daghøjskole med til at skabe et kreativt frirum for indlagte i psykiatrien.

Den Rullende Daghøjskole

Hver tirsdag eftermiddag, sender Kompetencehuset i Aarhus et trepersoners team af sted mod Skejby Sygehus. Som led i det toårige projekt ”Den Rullende Daghøjskole”, støttet af Veluxfonden, har teamet til opgave at skabe et hyggeligt og kreativt frirum for mennesker, der er indlagt i psykiatrien.

Først på eftermiddagen står teamet, der består af en faglærer, en peermedarbejder og en musiker, klar med smykkeremedier, sanghæfter og kaffe og kage. Fra kl. 16 kan alle, der har lyst til at deltage, støde til og få hjælp til at lave smykker, brodere, deltage i fællessang, eller bare drikke en kop kaffe og nyde fællesskabet og den gode stemning.

Lærkes kreative evner bragte hende i spil

En af de tre i teamet er den 27-årige faglærer Lærke. Hun har gennem mange år syslet med broderi, syning og smykkefremstilling.

Men da hun samtidig lider af angst og depression, har hun aldrig haft rigtigt job før, hun fik tilbuddet om at blive en del af Den Rullende Daghøjskole.

Nis Peter Nissen, forstander i Kompetencehuset, fortæller, at det netop var Lærkes kreative evner, der bragte hende i spil, da han stod og manglede en faglærer til at forestå de kreative aktiviteter i Den Rullende Daghøjskole.

”Derfor foreslog jeg projektlederen at kontakte hende,” forklarer han.

Hvad er socialt frikort

  • Socialt frikort giver mulighed for at tjene 41.280 årligt, uden at de bliver trukket i skat og offentlige ydelser
  • Målgruppen for det sociale frikort er personer med komplekse sociale problemer
  • Man skal vurderes langt fra arbejdsmarkedet og uddannelse (man må ikke have haft en arbejdsindkomst på over 10.000 kr. inden for de seneste 12 måneder)
  • Det sociale frikort kan anvendes ved ordinært og ustøttet arbejde for virksomheder, offentlige myndigheder m.v.
  • Borgeren bestemmer selv, hvor meget og hvor ofte han/hun vil arbejde.

Læs mere om vilkårene på socialfrikort.dk

Ansat på baggrund af kompetencer

Anna Storck Birkholm-Falshøj, værkstedsleder i Kompetencehuset og projektleder for Den rullende Daghøjskole, tog på forstanderens anbefaling fat i Lærke.

”Vi ansatte hende udelukkende på grund af hendes kompetencer. Vi var sådan set ligeglade med, om hun havde et socialt frikort eller ej. Siden har det dog vist sig, at vi har slået to fluer med et smæk ved at ansætte en person med et socialt frikort. Vi har jo både fået en kompetent medarbejder og en, der kan nøjes med at arbejde få timer om ugen – en win-win-situation for både Lærke og os,” siger hun.  

Del af et arbejdsfællesskab

Det var først i forbindelse med sin ansættelse i Den rullende Daghøjskole, at Lærke fik bevilliget et socialt frikort. Med frikortet i hånden, kan hun tjene op til 41.280 kr. skattefrit om året, uden at lønnen bliver modregnet i offentlige ydelser som fx kontanthjælp, førtidspension eller boligsikring. Lærke fortæller, at det ikke er pengene, der er hendes vigtigste drivkraft i jobbet:

”For mig er det langt mere motiverende at have et rigtigt job. Et job, jeg selv har fundet uden hjælp fra jobcentret. Et job, hvor jeg ikke føler, at jeg er et niveau under mine kolleger. For når vi tager af sted, er vi et team, hvor alle er på lige fod.”

Lærke, faglærer ved Den rullende Daghøjskole

Psykiske udfordringer som kompetence

Lærkes historik med psykiske udfordringer har på intet tidspunkt bekymret hendes arbejdsgiver. I Den Rullende Daghøjskole ser de det nærmere som en kompetence, at de i Lærke har en medarbejder med kendskab til systemet. 

”Lige netop i dette job, er det faktisk en fordel at vide, hvad det vil sige at have en psykisk problematik. Naturligvis kræver jobbet en vis stabilitet, da det skal udføres hver tirsdag på et bestemt tidspunkt, men Lærke er ikke mindre stabil end vores andre medarbejdere. Havde vi haft betænkeligheder af nogen art, er de i hvert fald blevet gjort til skamme,” siger Anna Storck Birkholm-Falshøj.

Flere ansatte med socialt frikort

Udover Lærke, har Kompetencehuset yderligere tre ansatte med et socialt frikort. Én person er ansat som peermedarbejder i Den Rullende Daghøjskole, mens to har opgaver i forhold til udendørs vedligehold af de områder, hvor Kompetencehuset lejer sig ind.

Om Kompetencehuset

Kompetencehuset er en selvejende daghøjskole beliggende i Aarhus.

De har i alt ca. 9,2 årsværk, en del timelønnede medarbejdere og tre ansat i fleksjob.

Den Rullende daghøjskole er et 2-årigt projekt, støttet af Veluxfonden, som har til formål at understøtte recovery processen af psykiatriske patienter under og efter et indlæggelsesforløb. 

Det unikke i projektet er, at patienterne under indlæggelsen bliver tilbudt kreative værkstedsfag, som de kan fortsætte med i daghøjskolen, når de er udskrevet fra hospitalet.

”Vi har lavet en aftale med ejeren af bygningen om, at vi varetager den opgave. Jobbet kan udføres, når de ansatte har en god dag, energi og overskud. Det et glimrende eksempel på en småopgave, som er oplagt at få en person med et socialt frikort til at løse."

Nis Peter Nissen, forstander i Kompetencehuset,

For Lærke har jobbet i Den Rullende Daghøjskole haft stor betydning for hendes selvtillid.

”Jeg kan mærke, at jeg gør en forskel for de deltagere, der kommer. Jeg laver jo noget, der giver så meget mening. Jeg ved selv alt om, hvor helende det er at give sig hen til noget kreativt. Så jeg er virkelig stolt over mit job – også selvom det kun er nogle få timer om ugen.”

Lærke, faglærer ved Den Rullende Daghøjskole

Om lønindbetalingen via socialt frikort

Udover at Lærkes løn skal indberettes på www.socialtfrikort.dk på hendes frikortnummer, så skal udbetalingen af hendes løn gå udenom e-indkomst, så hun ikke bliver trukket i skat eller sociale ydelser.

I det her tilfælde, gør forstanderen det på den måde, at han får hendes timer indberettet, laver en slags lønseddel, som er bilag til projektregnskabet, hvor udgiften til hendes løn dokumenteres og trækkes fra.

SPØRG CABI

Har du spørgsmål?

Så spørg Cabi!

| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven

Anette Hansen

Job og handicap | Psykiske lidelser | Handicapkompenserende ordninger | Socialt Frikort I Evaluering og undersøgelser | Analyser inden for sygefravær | Kompetenceudvikling | Publikationer
Tilgå Anette Hansen på LinkedIn