- Forside
- Caseoversigt
- Socialt frikort – fsb
CASE OM SOCIALT FRIKORT
fsb leverer bedre service med ansættelsen af Kean på 11 timer om ugen
fsb har ansat Kean via socialt frikort til at vedligeholde udeområderne i boligselskabets afdeling i Ryparken på Østerbro. Kean har på kort tid udviklet sig både arbejdsmæssigt og socialt. Hans arbejde gør ganske enkelt, at fsb kan give beboerne en bedre service.
Opgaver bliver løst hurtigere
Kean er 42 år og har ikke haft et arbejde de sidste 14 år. I starten blev han ansat med socialt frikort 6 timer om ugen, men efter få måneder kom han ret hurtigt op i tid. Nu arbejder han 11 timer om ugen fordelt på 3 dage.
Keans arbejde består i alt forefaldende arbejde, der får udeområderne til at se pæne ud. Sammen med to kolleger hjælper han fx med at rive blade sammen, samle affald, holde kældergange ryddelige og salte om vinteren.
Ifølge Kenneth Toft Tørresdal, driftsleder i fsb, betyder de ekstra hænder, at områderne omkring fsb’s boliger bliver gjort pæne og ryddelige hurtigere, fordi de har Kean ansat. Det gør ganske enkelt, at beboerne får en bedre service.
”Andre virksomheder bør gribe chancen for både at få løst nogle opgaver, men også for at gøre en forskel for et menneske, der har brug for det. Som virksomhed kan man gøre en stor forskel.”
Hvad er socialt frikort?
- Det sociale frikort giver mulighed for at tjene 41.280 kr. (2024) årligt, uden at indtægten bliver trukket i skat og offentlige ydelser
- Frikortet er en mulighed for personer med komplekse sociale problemer
- Man skal vurderes langt fra arbejdsmarkedet og uddannelse for at kunne få frikort. Dvs. ingen arbejdsindkomst på over 10.000 kr. inden for de seneste 12 måneder.
- Det sociale frikort kan anvendes ved ordinært og ustøttet arbejde for virksomheder, offentlige myndigheder m.v.
- Som indehaver af det sociale frikort bestemmer man selv, hvor meget og hvor ofte man vil arbejde.
En loyal og stabil medarbejder
Det sociale frikort giver mennesker i udsatte positioner mulighed for at blive en del af arbejdsmarkedet i få timer og tjene lidt ekstra. Selvom mennesker med et socialt frikort har svære udfordringer, har de fleste gode ressourcer og kompetencer at byde på, og mange vil gerne arbejde.
Ifølge Kenneth Toft Tørresdal er Kean altid den første, der møder om morgenen, og nogle gange kan det være svært at få ham til at gå hjem igen, fordi arbejdet betyder meget for ham. Kean er en loyal og stabil medarbejder, som ikke har haft en eneste fraværsdag.
Han lægger dog ikke skjul på, at der skal tages nogle skånehensyn. Som leder er det vigtigt, at han får identificeret, hvor Kean bedst kan bruge sine kompetencer, og hvor han skal skånes.
Kenneth Toft Tørresdals råd til virksomheder, som vil ansætte medarbejdere med udfordringer, er derfor:
- Først og fremmest: Spring ud i det!
- Det rigtige match er vigtigt
- Det kræver en åben og ærlig dialog
- Følg tæt op
- Og glæd dig over, at opgaverne bliver løst.
Sådan udbetaler fsb løn til mennesker med socialt frikort
For at friholde Kean fra at betale skat kræver det flere manuelle arbejdsgange, end når fsb normalt blot indberetter timer digitalt i deres lønsystem.
- HR-afdelingen opretter en ”personalemappe” og udarbejder kontrakt
- Kenneth Toft Tørresdals optæller månedens timer og indberetter videre til lønmedarbejderen på mail
- Lønmedarbejderen beregner den aktuelle måneds løn jf. overenskomst på området og skriver lønseddel, som sendes med post til medarbejderen
- Lønmedarbejderen indberetter lønnen på www.socialtfrikort.dk
- Lønmedarbejderen sender ligeledes beregningen videre til regnskabsafdelingen
- Regnskabsafdelingen udbetaler lønnen manuelt og bogfører udgiften.
Jobbet er altafgørende
Kean har haft et hårdt liv med bl.a. misbrug, som i dag gør, at han både har fysiske og psykiske mén af det.
”Gennem mit job her har jeg fået en hverdag, der fungerer. Jeg har noget at stå op til og nogle gode kolleger. Hver morgen glæder jeg mig nu til at stå op og komme i gang. Det betyder meget at få kollegernes ord for, at de synes, jeg gør det godt. Og så gør det jo også en stor forskel, at jeg tjener mine egne penge og får en bedre økonomi.”
For Kenneth Toft Tørresdal har det været en stor tilfredsstillelse at se, hvordan Kean har udviklet sig positivt og gør en forskel både arbejdsmæssigt og socialt. Det passer godt både til Kenneths eget værdigrundlag og fsb’s.
Om fsb
fsb er Københavns største almene boligselskab med 13.000 boliger. fsb har et værdigrundlag og nogle mål om bl.a. at tage socialt ansvar. De har bl.a. ansat en social beskæftigelseskonsulent, som arbejder med at få ansat beboere i udsatte positioner i forskellige småjobs i afdelingerne fx med socialt frikort.
SPØRG CABI
Har du spørgsmål?
Så spørg Cabi!
| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven |