- Forside
- Cases
- Cases om socialt ansvar og grønne opgaver
- Anlægsgartner Gottlieb AS
GRØN OMSTILLING OG FLERE I ARBEJDE
Anlægsgartner Gottlieb
Lykkes med at tænke social ansvarlighed ind i driften og give ledige, der har lidt et knæk og været længe væk fra arbejdsmarkedet, troen på sig selv igen.
CASE
Virksomhed: Anlægsgartner Gottlieb A/S
Branche: Kloak-, by- og landskabsentreprenør
Størrelse: Ca. 190 medarbejdere (sæsonafhængigt)
Geografi: Afdelinger i Skibby, Roskilde, Glostrup, Lystrup og Esbjerg
Følg Anlægsgartner Gottlieb på LinkedIn
Susannes tro på egne evner er vendt tilbage
Et stressforløb slog miljøingeniøren Susanne Stokkebro Bech ud af kurs. Hun mistede sit job og opgav næsten håbet om at komme tilbage.
Gennem store dele af sit arbejdsliv har den 58-årige miljøingeniør Susanne Stokkebro Bech arbejdet med forskellige aspekter af miljølovgivningen. Det har gennem årene givet hende en masse interessante opgaver, men til sidst også en lidt for stor arbejdsbyrde. I 2019 sad hun som miljørådgiver i en privat virksomhed, og her voksede bunkerne på hendes bord sig større og større – og så flød bægeret over.
Efter en længere sygeperiode blev hun opsagt, og det efterlod hende i en svær situation. For hvad kunne hun egentlig tilbyde en ny arbejdsgiver, var hendes bekymring.
Efter en periode, hvor samtaler med skiftende jobvejledere ikke gav de store resultater, blev hun opfordret til selv at kontakte en virksomhed. Det blev anlægsgartner Thomas Gottlieb.
Susanne Stokkebro Bech blev tilbudt en jobafklarende praktik i entrepriseafdelingen, hvor hun i en blid opstart med først fire timer og siden flere timer om ugen hjalp med at indhente data og holde styr på virksomhedens tilbudssager.
”På den måde fik jeg stille og roligt arbejdet mig ind i forretningen. Jeg blev langsomt mere og mere tryg ved at komme på arbejdspladsen, og jeg fik også lidt mere blod på tanden i forhold til at udforske nogle nye arbejdsområder.”
Buddyordning sikrer fastholdelse
At tænke social ansvarlighed ind i driften har ifølge direktør Thomas Gottlieb altid været en naturlig del af virksomhedens DNA.
15 og 20 procent af medarbejderstaben hos Anlægsgartner Gottlieb er hentet blandt grupper, der er eller har været på kanten af arbejdsmarkedet.
Et af de tiltag, der er med til at sikre en bedre medarbejdertilknytning, er en buddyordning. Her får medarbejderne en fast buddy, der er en omsorgsperson, de altid kan gå til, hvis de er i usikre på noget.
”Der er ofte tale om mennesker, der har nogle kedelige nederlag med sig. Mange af dem kan sjældent holde til at arbejde fuld tid, så vi indretter jobfunktioner og arbejdstid individuelt. Vi bygger langsomt op og lægger kun mere på, hvis vi fornemmer, at den enkelte er klar til det.”
Faglige kompetencer kommer i spil igen
En dag sad Susanne Stokkebro Bech pludselig og ansøgte om en miljøgodkendelse.
”Da jeg gik ned med stress, havde jeg ellers svoret, at jeg aldrig mere ville beskæftige mig med det område igen. Men det var nu egentlig ganske rart at få brugt nogle af mine faglige kompetencer i en ny sammenhæng.”
Efter et længere tilløb fik Susanne Stokkebro Bech tilkendt et fleksjob, og med det i hånden blev hun fastansat med 16 timer om ugen fordelt på tre arbejdsdage.
Anlægsgartner Gottlieb har i en årrække haft et stigende fokus på at tænke både sociale og miljømæssige bæredygtighedsprincipper ind i driften. Virksomhedens bæredygtige indsatser dokumenteres gennem ESG-rapporter, og den opgave varetager Susanne Stokkebro Bech i dag i samarbejde med en kollega.
Uudnyttede ressourcer
Thomas Gottlieb overraskes til stadighed over, hvor mange uudnyttede ressourcer, der gemmer sig blandt mennesker uden job.
”Mange af dem, vi gennem årene har taget ind fra kanten, har efterfølgende vist sig at sidde på nogle rigtig værdifulde kompetencer. Det, de kan, kan vi ikke undvære, så mange ender med en ordinær ansættelse.”
Ifølge Thomas Gottlieb kan det kræve noget tid at få hele organisationen med på, at social ansvarlighed er en god idé.
”Tidligere kunne enkelte medarbejdere godt se lidt opgivende ud, når jeg præsenterede endnu en person, der skulle i jobafklaring. Men efterhånden er der kommet en langt større forståelse for, hvor vigtig en opgave vi løfter. I dag oplever jeg nærmere en stolthed over at være i en virksomhed, der kan rumme alle.”
Gode råd til andre
- Tilrettelæg jobfunktion og arbejdstid individuelt
- Faglige kompetencer kan bringes i spil igen under nye forhold
- Brug en buddyordning, der kan bidrage til bedre tilknytning.
Casen er udarbejdet i 2023.
Sådan kommer du i gang med at tage socialt ansvar med grønne opgaver
Find de grønne opgaver
Ved at bruge opgaveværktøjet får du et overblik over, hvilke grønne opgaver din virksomhed har, og hvilke kompetencer det kræver for at løse dem.
Guide: Brug jobcentret optimalt
Et godt samarbejde med dit lokale jobcenter styrker din forretning både ift. tilknytning og rekruttering. Læs Cabis guide til, hvordan du kan bruge jobcentrets service optimalt.
Bliv klogere på S'et i ESG
Når du rekrutterer ledige med udfordringer, bidrager du samtidig til at styrke din virksomheds data på S'et i ESG. Og det kan være meget værdifuldt for virksomheden.
PUBLIKATION
Casesamling: Grøn omstilling og flere i arbejde
Find inspiration til, hvordan din virksomhed kobler opgaver afledt af den grønne omstilling sammen med inklusion af mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet. Læs casesamlingenTEMA
Inspiration til dit mentorarbejde
En mentor kan være afgørende for at forhindre langtidssygemelding eller integrere ledige på arbejdsmarkedet. Få viden og inspiration til arbejdet med mentorer og mentorordninger. Læs mentortemaSPØRG CABI
Har du spørgsmål?
Så spørg Cabi!
| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven |