Gå til primært indhold Gå til footer indhold
  1. Forside
  2. Cases
  3. Cases om socialt ansvar og grønne opgaver
  4. Effection

GRØN OMSTILLING OG FLERE I ARBEJDE

Effection

Personer med ADHD har ofte en høj grad af idérigdom. Hos kreative virksomheder er denne egenskab særdeles værdsat, og derfor har fleksjobansatte Niels Theilmann Knudsen fundet de perfekte rammer hos brandingvirksomheden Effection.

CASE

Virksomhed: Effection
Branche: Brandingvirksomhed
Størrelse: Ca. 220 medarbejdere
Geografi: Skejby og Måløv
Følg Effection på LinkedIn

En snørklet hjerne giver grønne idéer medvind

Det gælder om at holde tungen lige i munden, hvis man indleder en samtale med 53-årige Niels Theilmann Knudsen. For han har virkelig noget på hjerte. Samtidig skubber en ADHD-diagnose med stor kraft bag på hans fortælletrang. Begejstringen er uhæmmet, når samtalen drejer sig om arbejdspladsen. Og privatlivet. Og – frem for alt – hans idéer. For dem er der nok af.

På niende år er han ansat i et fleksjob hos Effection, en brandingvirksomhed lokaliseret i Skejby og Måløv. Her har han fundet sin rolle som sprælsk idémager og primusmotor på projekter.

”Der er måske nogle af mine kolleger, der vil sige, at jeg er for meget. Og jeg ved godt, at jeg hele tiden kører på 130 procent. Men min hjerne arbejder konstant på højtryk, og nogle gange sker der alt for meget på én og samme gang. Det er bare sådan, jeg er, men jeg er heldigvis på en arbejdsplads, der kan rumme det,” siger han

Fra lagerchef til ansat i fleksjob

Niels Theilmann Knudsen har i dag balance i sit arbejdsliv, men sådan har det ikke altid været.

Som yngre bestred han et job som lagerchef på en plastikfabrik, men verden blev for alvor vendt på hovedet, da han som 29-årig skulle igennem en simpel rygoperation. Noget gik galt, og han forlod hospitalet med en nerveskade på rygmarven, som gjorde ham uarbejdsdygtig i en længere periode.

”Det var nogle hårde år, men jeg fik kæmpet mig tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg kunne ikke længere holde til at være på et lager, men via mine kontakter kom jeg ind i den grafiske branche. Jeg fik tilkendt et  fleksjob på 16 timer om ugen, men er igennem årene gået op i tid af flere omgange.”

Det fortæller Niels Theilmann Knudsen, der først som 50-årig blev diagnosticeret med ADHD og dermed fik svar på, hvorfor hans hjerne hele tiden var på overarbejde.

Arbejder med grønne valg

Igennem årene har Niels Theilmann Knudsen siddet med mange forskellige opgaver hos Effection. Hans skrivebord er konstant fyldt med papirlapper og skitser til, hvordan en bestemt arbejdsgang kan effektiviseres, eller hvordan kunstig intelligens kan gøre hverdagen lettere.

”I de senere år har jeg været optaget af forskellige lean-principper. Der er næsten altid en måde, hvorpå vi kan gøre en proces hurtigere eller smartere. Jeg elsker at udfordre status quo,” siger han.

I dag er Niels involveret i projekter lige fra bæredygtighed til optimering af forskellige processer og områder. Og på de områder er der også nok at tage fat på. Lige nu er han i gang med at implementere en klimakalkulator. Med en simpel indtastning kan den give Effections kunder et klart svar på, hvor stort et CO2-aftryk et givent produkt efterlader.

”Hvis en kunde bestiller et reklamebanner på 40 kvadratmeter, kan vi i øjeblikket tilbyde to løsninger. Det ene banner efterlader et CO2-aftryk på otte kilo, mens det andet, der har været igennem en grønnere produktions- og transportproces, kun efterlader et aftryk på fire kilo CO2. Den sidste løsning er godt nok lidt dyrere, men alligevel ser vi flere kunder, der vælger den grønne model.”

Klimakalkulatoren skal med tiden kunne udregne klimaaftrykket på langt de fleste af produkterne i Effections sortiment. ”Målet er, at vores kunder altid har mulighed for at købe vores ’Green Choice’, hvor produktet fx er fremstillet af genbrugs- eller pvc-fri materialer

ADHD som kompetence

Niels Theilmann Knudsen er langtfra den eneste Effection-medarbejder, der er ansat på særlige vilkår.

Produktionsdirektør Thomas Urban Andersen fortæller, at flere af Effections godt 220 ansatte har fysiske eller psykiske udfordringer med i bagagen og derfor arbejder på nedsat tid.

”Vi ser os selv som en virksomhed, der kan rumme alle typer af medarbejdere. Og vi gør meget ud af, at de medarbejdere, der er ansat på særlige vilkår, ikke føler, at vi kommer dem i en bestemt kasse. De er jo medarbejdere på lige fod med alle andre.”

Når Effection ansætter en person, der har været uden for arbejdsmarkedet i et stykke tid, kan det ifølge Thomas Urban Andersen kræve flere ressourcer end normalt at få ham eller hende godt i gang. Men som regel kun i opstartsfasen.

”Det handler egentlig bare om at tage udgangspunkt i den enkeltes udfordringer. Tag Niels som eksempel. Han kan ikke holde til så mange forskellige påvirkninger i løbet af dagen. Så da han fik sin ADHD-diagnose, indrettede vi hans arbejdsplads på en måde, så han fik mulighed for at få ro omkring sig. Og når bare rammerne er de rigtige, så får vi det bedste ud af hinanden – og Niels’ idérigdom og kompetencer får vi godt nok svært ved at finde hos andre,” siger Thomas Urban Andersen.

ESG-dagsorden fylder mere og mere

Han forklarer, at branchen inden for de seneste ti år har oplevet, at kunderne så småt er begyndt at efterspørge grønne løsninger.

”Den udvikling er i særlig grad accelereret efter corona-tiden. I dag vil forbrugeren have grønne løsninger på alting, og det smitter af på hele leverandørkæden. Så nu er det kort og godt et ’must’ for os altid at have et grønt alternativ på hylden,” siger Thomas Urban Andersen.

Hos Effection er bæredygtighed meget andet end blot det, der har med miljøet at gøre. I 2022 lavede man for første gang en bæredygtighedsrapport, der i detaljer beskriver de tiltag, virksomheden har igangsat inden for den stadig mere aktuelle ESG-dagsorden (Environmental, Social and Governance).

”ESG-begrebet er jo noget, alle virksomheder nu skal forholde sig til. Vi føler, at Effection er godt på vej på dét område, for mange af de tiltag, der i dag indgår i en virksomheds ESG-arbejde, har været en naturlig del af vores DNA igennem mange år.”

Casen er udarbejdet i 2023. 

Sådan kommer du i gang med at tage socialt ansvar med grønne opgaver

Find de grønne opgaver

Ved at bruge opgaveværktøjet får du et overblik over, hvilke grønne opgaver din virksomhed har, og hvilke kompetencer det kræver for at løse dem.

Gå til opgaveværktøjet

Guide: Brug jobcentret optimalt

Et godt samarbejde med dit lokale jobcenter styrker din forretning både ift. tilknytning og rekruttering. Læs Cabis guide til, hvordan du kan bruge jobcentrets service optimalt.

Gå til guiden

Bliv klogere på S'et i ESG

Når du rekrutterer ledige med udfordringer, bidrager du samtidig til at styrke din virksomheds data på S'et i ESG. Og det kan være meget værdifuldt for virksomheden.

Læs vores ESG-tema

PUBLIKATION

Casesamling: Grøn omstilling og flere i arbejde

Find inspiration til, hvordan din virksomhed kobler opgaver afledt af den grønne omstilling sammen med inklusion af mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet. Læs casesamlingen

VIDEN OG BAGGRUND

Til virksomheder: Medarbejdere med handicap

Få viden om, hvilke muligheder for støtte, der findes for en medarbejder med handicap. Om arbejdsliv med et handicap

SPØRG CABI

Har du spørgsmål?

Så spørg Cabi!

| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven

Carsten Lunden
Seniorkonsulent
Fleksjob | CV | Handicapkompenserende ordninger | S'et i ESG I Kompetenceudvikling | CV
Henrik Boye Ebbesen
Kommunikationsmedarbejder
Nyhedsbreve | Pressemeddelelser | Nyhedsartikler | Tryksager | Sociale medier | Web