2. Hvordan og hvor etablerer kommunen beskyttet beskæftigelse?
Beskyttet beskæftigelse kan foregå på beskyttede værksteder, men kan også etableres i tilknytning til boformer for personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det kan være i tilknytning til forsorgshjem, væresteder, varmestuer, sociale cafeer m.v. Private virksomheder kan også organisere beskyttet beskæftigelse. Det kan ske ved at udstationere en gruppe personer, eller enkeltpersoner, fra et beskyttet værksted til en virksomhed.
Beskyttet beskæftigelse er en social indsats, og kommunen har ansvaret for indsatsen. Beskyttet beskæftigelse er ikke en jobcenteropgave, men en opgave for kommunens socialafdeling.
Jobcentrene har dog mulighed for i konkrete sager at beslutte, at et beskæftigelsesforløb, der er oprettet som beskyttet beskæftigelse eller særlig tilrettelagt beskæftigelsesforløb, vil kunne gives som et tilbud efter reglerne om vejledning og opkvalificering i beskæftigelsesindsatsloven.
Forudsætningerne er at:
- forløbet for den enkelte ledige lever op til reglerne i beskæftigelsesindsatsloven, herunder at det opfylder formålet med aktiveringen
- det er et relevant tilbud for den enkelte med henblik på den korteste vej ud af ledigheden, og
- det indgår i personens Min plan.
Kommunen kan desuden tilbyde særligt tilrettelagte beskæftigelsesforløb samt aktivitets- og samværstilbud til personer med særlige sociale problemer. Formålet er opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkårene.