3. Programmets omfang og indhold
Omfang
Programmet skal for de udlændinge, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, tilrettelægges som en kontinuerlig virksomhedsrettet indsats. For jobparate udlændinge må der maksimalt være 6 uger mellem hvert virksomhedsrettet tilbud i form af virksomhedspraktik eller ansættelse med løntilskud, medmindre udlændingen tilbydes et særligt højskoleophold. De virksomhedsrettede tilbud skal have et omfang af gennemsnitlig mindst 15 timer om ugen. Dermed er der taget hensyn til, at indsatsen kan kombineres med danskundervisning.
For de aktivitetsparate udlændinge gælder ovennævnte krav om max. 6 uger mellem tilbud og mindst 15 timer ugentlig derimod ikke. Den virksomhedsrettede indsats for denne gruppe tilrettelægges efter en konkret vurdering af udlændingens forudsætninger og behov.
Kommunen kan i særlige tilfælde undlade at tilbyde et program. Særlige grunde kan være fysiske eller psykiske handicap, torturoplevelser eller stærk traumatisering.
Opfylder en udlænding betingelserne for revalidering eller fleksjob, træder det i stedet for programmet. Kommunen skal dog stadig tilbyde danskuddannelse.
Udlændinge mellem 18-24 er omfattet af reglerne om uddannelsespålæg og skal hurtigst muligt i gang med en ordinær uddannelse. Læs mere under Unge ledige - uddannelsespålæg og tilbud.
Indhold
Programmet omfatter beskæftigelsesrettede tilbud og danskuddannelse.
Beskæftigelsesrettede tilbud
Kommunen skal så vidt muligt efter 2 uger og senest ved programmets påbegyndelse at tilbyde en udlænding, som modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, et virksomhedsrettet tilbud i form af virksomhedspraktik eller ansættelse med løntilskud, medmindre det er åbenbart, at udlændingen ikke er i stand til at deltage i et virksomhedsrettet tilbud.
Udlændingen får både ret og pligt til et virksomhedsrettet tilbud og opnår dermed tidligt i programmet kontakt til en konkret arbejdsplads. Det bemærkes, at det forhold, at en udlænding ikke kan dansk, ikke er tilstrækkelig grund til ikke at give et virksomhedsrettet tilbud.
Danskuddannelse
Kommunen skal desuden inden en måned efter at have overtaget ansvaret for en udlænding henvise den pågældende til danskuddannelse.
Dog kan man helt eller delvis undlade at tilbyde en udlænding deltagelse i danskuddannelse, når den pågældendes danskkundskaber skønnes at være tilstrækkelige, eller når ganske særlige grunde i øvrigt taler for det. Om indholdet – læs mere i Vejledning og opkvalificering under Særligt om udlændinge.
De udlændinge, som modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, kan modtage et tillæg til ydelsen, et såkaldt dansktillæg, når de har bestået Danskprøve 2 eller hvad der kan sidestilles hermed. De udlændinge, som på grund af en lægeligt diagnosticeret, langvarig funktionsnedsættelse, ikke kan gennemføre danskuddannelse og bestå Danskprøve 2, vil også kunne få tillægget, hvis der foreligger den nødvendige dokumentation.
Udlændinge, der ikke modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, skal som hovedregel alene tilbydes danskuddannelse. De kan dog også få beskæftigelsesrettede tilbud, medmindre kommunen vurderer, at det ikke vil forbedre deres beskæftigelsesmuligheder.
Særligt højskoleophold for 18-29-årige
Kommunen kan som led i programmet give en jobparat udlænding mellem 18-29 år tilbud om et særligt højskoleophold, hvis tilbuddet efter en konkret vurdering må antages at kunne forbedre den pågældendes beskæftigelsesmuligheder. Det er en betingelse, at udlændingen forinden har gennemført det første beskæftigelsesrettede tilbud, medmindre et særligt højskoleophold vurderes at være mere egnet til at forbedre udlændingens muligheder for at komme i beskæftigelse eller uddannelse end de almindelige beskæftigelsestilbud.
I det særlige højskoleophold skal indgå sprogundervisning og et særligt tilrettelagt erhvervsrettet forløb. Den enkelte højskole udvikler selv indholdet af det erhvervsrettede forløb.
Kommunerne kan yde hjælp til dækning af udlændingens egenbetaling i forbindelse med et særligt højskoleophold af en varighed på op til 26 uger. Det er en forudsætning for hjælpen, at udlændingen eller dennes ægtefælle ikke selv har økonomisk mulighed for at betale udgiften.
Vejledning om kompetenceafklaring
Hvis udlændingen angiver at have en formel kompetencegivende uddannelse fra hjemlandet, og det ikke fremgår af udlændingens sag, at uddannelsen allerede er blevet vurderet, skal kommunen i forbindelse med tilrettelæggelse af programmet oplyse udlændingen om muligheden for at få foretaget en formel vurdering af uddannelsen.
Øvrig vejledning og opkvalificering
Kommunalbestyrelsen kan desuden give udlændinge tilbud om vejledning og opkvalificering, der kan bestå af
- korte vejlednings- og afklaringsforløb,
- særligt tilrettelagte projekter og uddannelsesforløb, herunder højskoleophold, praktik under uddannelsesforløbet samt fagspecifik danskundervisning,
- ordinære uddannelsesforløb,
- særlige opkvalificerende forløb med henblik på anvendelse af uddannelseskvalifikationer på det danske arbejdsmarked.
Forberedende forløb
Udlændinge, der i forbindelse med påbegyndelse af programmet har modtaget sit første virksomhedsrettede tilbud, men som viser sig at have væsentlige sociale, helbredsmæssige eller andre udfordringer, og derfor visiteres som aktivitetsparat, kan tilbydes et såkaldt forberedende forløb. De forberedende forløb skal tilknyttes konkrete virksomheder og må ikke forveksles med kommunale aktiveringsprojekter, som tilbydes under vejledning og opkvalificering.
Revalidering og fleksjob
Kommunen kan i stedet for programmet tilbyde udlændingen revalidering eller fleksjob – hvis betingelserne er opfyldte.
Jobcentret skal dog fortsat tilbyde udlændingen danskuddannelse.