5. Løn og ansættelsesvilkår – elevløn – uddannelsesgodtgørelse
I praktikperioder
I praktikperioderne aflønnes udlændingen med en lønsats, der svarer til lønnen for erhvervsgrunduddannelsen på det pågældende faglige overenskomstområde. Udlændingen er i øvrigt omfattet af de arbejdsvilkår, som er fastsat i den kollektive overenskomst og gælder på virksomheden.
Hvis virksomheden ikke er omfattet af en overenskomst, der indeholder lønsatser for erhvervsgrunduddannelsen, modtager udlændingen elevsatsen for første og andet år og omfattes af de opsigelsesvarsler, der gælder for det pågældende uddannelsesområde. Udlændingen er i øvrigt omfattet af de sædvanligt gældende arbejdsvilkår på virksomheden.
Udlændingen har mulighed for at fortsætte integrationsgrunduddannelsen via en praktikansættelse i en anden virksomhed, hvis virksomheden lukker, eller udlændingen afskediges inden forløbets afslutning.
Under skoleforløb
I de perioder af integrationsuddannelsesforløbet, hvor udlændingen deltager i den aftalte skoleundervisning, modtager udlændingen en godtgørelse. Udlændingen skal ansøge sin bopælskommune om udbetaling af godtgørelsen for en måned af gangen og i den forbindelse aflevere den fornødne dokumentation for deltagelse i undervisningen.
Kommunen udbetaler godtgørelsen månedsvis bagud for de undervisningstimer, der er afholdt eller skal afholdes i den pågældende måned, efter at udlændingen har afleveret sin ansøgning med en tro- og love-erklæring. Selv om om udlændingen har fravær fra undervisningen, fx på grund af sygdom, har den pågældende alligevel ret til godtgørelsen, medmindre udlændingen i fraværsperioden er dækket af en anden offentlig ydelse.
Udlændingen kan desuden modtage befordringsgodtgørelse under skoleperioderne. Kommunen udbetaler befordringsgodtgørelse ud fra prisen på billigste offentlige transportmiddel mellem bopæl og uddannelsessted fratrukket en egenbetaling, der svarer til prisen på et ungdomskort. Hvis udlændingen har behov for det, kan kommunen i stedet yde befordringsgodtgørelse for rejsen mellem praktiksted og uddannelsessted.
Hvis udlændingen i forbindelse med undervisningen indkvarteres et andet sted end sin bopæl, yder staten et tilskud til kost og logi. Betingelsen er, at der er mere end 120 kilometer tur-retur mellem udlændingens bopæl og uddannelsesstedet, eller at transporten medfører en urimelig belastning af den pågældende. Tilskuddet udgør op til 500 kr. pr. døgn og kan søges af udlændingen selv, af uddannelsesstedet eller den virksomhed, som har afholdt udgifterne til kost og logi på vegne af udlændingen.