1. Berettigelse til revalidering – personkredsen
De grundlæggende betingelser for ret til revalidering er, at:
- Personen har mere end midlertidige begrænsninger i arbejdsevnen
- Personen har behov for særlig støtte til omskoling og opkvalificering
- De almindelige beskæftigelsesordninger, som gælder generelt for ledige, er ikke tilstrækkelige
- Det er ikke tilstrækkeligt at henvise personen til de almindelige uddannelsesordninger (SU).
Revalidering kommer altså først på tale, hvis de almindelige beskæftigelses- og uddannelsesordninger ikke er tilstrækkelige. Det kan fx være, at personen er ude over den almindelige uddannelsesalder eller har et særligt handicap, der medfører, at personen har brug for ekstra støtte og ikke kan uddanne sig på lige fod med andre. (Dette gælder også uanset de tillæg, som SU-reglerne giver mulighed for.)
På den anden side kommer revalidering før fleksjob, ressourceforløb og førtidspension. En person kan ikke visiteres til et fleksjob eller et ressourceforløb, hvis mulighederne for revalidering ikke er udtømte.
Jobcentret kan også tilbyde revalidering til en person, som er visiteret til fleksjob, hvis jobcentret vurderer, at pågældende har behov for særlig støtte. Hvis målet med revalideringen er, at personen efterfølgende ansættes i fleksjob, modtager personen ledighedsydelse i revalideringsperioden. Hvis målet er ansættelse på ordinære vilkår, bliver personen ”almindelig” revalidend og modtager revalideringsydelse. Det samme princip gælder for førtidspensionister. Læs mere i Førtidspensionister tilbage i beskæftigelse.
Revalidering som forebyggende indsats
Revalidering kan iværksættes forebyggende. Hvis en person stadig er i arbejde, men har helbredsmæssige problemer, der på længere sigt er uforenelige med personens arbejdsområde, kan jobcentret ud fra en konkret vurdering bevilge revalidering for at sikre, at personen kan omskoles til et andet arbejde og dermed forblive på arbejdsmarkedet.
Jobcentret træffer afgørelsen om revalidering
Jobcentret træffer afgørelse om revalidering ud fra en samlet vurdering af de helbredsmæssige, erhvervsmæssige og sociale forhold.
Rehabiliteringsplanens forberedende del danner grundlaget for afgørelsen om ret til revalidering. Sagsbehandleren i jobcentret udarbejder denne i samarbejde med personen, inden jobcentret træffer afgørelsen. Sagen skal ikke forelægges for rehabiliteringsteamet.
Hvis jobcentret har afgjort, at personen er berettiget til revalidering, har denne et retskrav på et revalideringstilbud.