1. § 56-aftalen for arbejdsgivere og lønmodtagere
Hvem er omfattet?
Alle lønmodtagere har ret til at indgå en § 56-aftale, også personer under revalidering eller på førtidspension. Personer i fleksjob er undtaget, da de ved sygdom altid har ret til sygedagpenge fra kommunen fra første fraværsdag.
Aftalen kan ikke bruges, når der er tale om en varig nedsættelse af arbejdsevnen, og en medarbejder har faste ”sygedage”. Her må man i stedet undersøge muligheden for støtte via de sociale kapitler eller ansættelse i fleksjob.
Aftale ved kronisk eller langvarig lidelse
Aftalen kan indgås, når
- der er tale om en kronisk eller langvarig lidelse,
- lidelsen i væsentligt omfang forøger pågældendes fraværsrisiko, og
- det skønnes, at personen vil have mindst 10 sygedage inden for 1 år på grund af lidelsen.
Når kommunen skal vurdere, om aftalen skal godkendes, kan der indhentes en lægeerklæring fra pågældendes læge. Af erklæringen skal det fremgå, om lidelsen kan betegnes som kronisk eller langvarig, og lægen skal anslå det forventede fremtidige sygefravær. Lægen skal i den forbindelse lægge vægt på lidelsens art sammenholdt med arbejdets karakter.
Aftale ved indlæggelse eller behandling på sygehus mv.
Arbejdsgiveren skal normalt afholde sygedagpengeudgiften, hvis en medarbejder er fraværende på grund af indlæggelser eller ambulant behandling. I dette tilfælde kan arbejdsgiveren også indgå en § 56- aftale, der giver ret til refusion at sygedagpengene. Det er dog en betingelse, at indlæggelsen eller behandlingen var besluttet på ansættelsestidspunktet. Formålet er, at arbejdsgiveren ikke afholder sig fra at ansætte en medarbejder, der fx skal opereres kort efter ansættelsen.
Hvis aftalen indgås efter ansættelsen, kan den alligevel godkendes, hvis arbejdsgiveren forinden allerede har udbetalt sygedagpenge i 21 dage inden for de sidste 12 måneder for samme lidelse.
Indlæggelse eller behandling på andre typer af behandlingsinstitutioner end sygehuse er også omfattet, ligesom efterbehandling, kontrolundersøgelser og rekreation er det. Jobcenteret skal have dokumentation i form af lægeudtalelse og attestation fra behandlingsinstitutionen.
Hvis der er tale om en rekreationsperiode, skal læge eller sygehus særskilt attestere, at den er nødvendig.