Gå til primært indhold Gå til footer indhold
  1. Forside
  2. Metoder og værktøjer
  3. Guide til samarbejde med jobcentret
  4. Svar
  5. Fleksjob

GUIDE TIL SAMARBEJDE MED JOBCENTRET

Fleksjob

Personer med varigt nedsat arbejdsevne kan tildeles et fleksjob. Virksomheden betaler kun løn for de timer, medarbejderen yder.

Kontakt altid dit lokale jobcenter for vejledning i den konkrete situation. Læs her som forberedelse, inden du kontakter jobcentret.

Lønudgift

Som virksomhed betaler du kun for de effektive arbejdstimer, som den fleksjobansatte yder. Ved sygdom ydes sygedagpengerefusion fra første fraværsdag, og der kan ydes tilskud til særlige arbejdsredskaber, arbejdspladsindretning og personlig assistance. (Bemærk: For fleksjobbere ansat før 1. januar 2013 gælder andre regler - læs mere om disse regler her)

Løn og øvrige arbejdsvilkår fastsættes efter aftale mellem fleksjobberen og arbejdsgiveren. På områder, hvor der findes en relevant sammenlignelig overenskomst, skal parterne tage udgangspunkt i overenskomsten.

Aftale om fleksjob

I samarbejde mellem jobcentret, arbejdsgiver og arbejdstager vurderes arbejdsevnen i arbejdstimer og effektivitet i forhold til det konkrete job, eventuelt baseret på en forudgående praktikperiode. Din medarbejder får løn for den arbejdsindsats, vedkommende reelt yder.

Det betyder, at er en fleksjobansat ti timer om at udføre syv timers arbejde, fx grundet nedsat tempo eller behov for hvile, betales der kun løn for syv timer.

Arbejdsområder

Fleksjob kan oprettes indenfor alle arbejdsområder.

Første gang en person tildeles fleksjob, er det for en femårig periode, da mange arbejdstagere har mulighed for bedring.

Som arbejdsgiver skal du være åben for, at arbejdsevnen for din medarbejder i fleksjob kan udvikles i ansættelsesperioden, og at jobbet derfor kan tilpasses. Udvikling i jobbet er en naturlig del af den løbende dialog med alle medarbejdere. Det gælder også for de medarbejdere, som er ansat i fleksjob.

Er personen over 40 år, kan der efter første fleksjob bevilges permanent fleksjob, når kommunen vurderer, at personen aldrig bliver i stand til at varetage almindeligt arbejde på ordinære vilkår.

Fleksjobberen får samtidig ydelse fra kommunen

Lønindtægten fra arbejdsgiveren suppleres af en fleksydelse fra kommunen, som udbetales direkte til den ansatte i fleksjob. Størrelsen af ydelsen fra kommunen afhænger af lønindtægten.

For de fleste fleksjobbere betyder det, at jo flere timer, de arbejder, jo bedre indtjening. Denne nye ordning er derfor med til at motivere til at arbejde så mange timer som muligt.

Fordele

Har du opgaver, der skal løses, men ikke tilstrækkeligt mange til at etablere et fuldtidsjob, så kan ansættelse af en fleksjobber være en god løsning.

Som virksomhed får I mulighed for at ansætte eller beholde en faglig kompetent medarbejder med begrænsninger i arbejdsevnen.

✓ Mere viden

Læs mere om ansættelse af medarbejdere i fleksjob

Har du en medarbejder ansat, hvis arbejdsevne er er blevet varigt nedsat, fx grundet sygdom eller skade? Så læs mere om fastholdelsesfleksjob

Find dit lokale jobcenter

Relateret indhold

Løntilskud

Løntilskud giver virksomheden mulighed for at ansætte en ny medarbejder med tilskud, mens vedkommende får oplært eller genoptrænet sine faglige, sociale eller sproglige kompetencer. Om løntilskud

§56-aftale

Med en §56-aftale kan virksomheden få sygedagpengerefusion fra første fraværsdag, når der er tale om en kronisk eller langvarig sygdom hos medarbejderen. Dermed aflaster en §56-aftale virksomheden. Om §56-aftale

Hjælpemidler

Jobcentret kan yde tilskud til hjælpemidler til personer med et handicap, fx arbejdsredskaber og indretninger af arbejdspladsen. Om hjælpemidler

Spørg Cabi

Gratis hotline til dig, der i professionel sammenhæng har brug for ekspertviden om det rummelige arbejdsmarked, socialt ansvar og indsatser, der virker. Spørg Cabi

Når du vil forebygge eller fastholde

Se mulighederne

PROJEKT

Indslusning som rekruttering

Flere virksomheder skal inspireres til at arbejde bevidst med indslusning som rekrutteringsværktøj. Og jobcentrene skal kunne samarbejde målrettet med de lokale virksomheder herom. Det er målet for dette projekt om brug af indslusning som rekruttering. (Projektperiode 2016) Om indslusning som rekruttering