Gå til primært indhold Gå til footer indhold
  1. Forside
  2. Om Cabi
  3. Cabis projekter
  4. Jobstyrke i Nord

Jobstyrke i Nord

Med en virksomhedsrettet indsats bidrog projektet til, at mennesker med en psykisk sårbarhed, der samtidig befinder sig på på kanten af arbejdsmarkedet i Nordjylland, fik en håndholdt indsats. Dette foregik via et indslusningsforløb i to lokale socialøkonomiske virksomheder og derefter en ekstern praktik med sigte på lønnede timer. 

Projektperiode 2021-2022

Om Jobstyrke i Nord

Personer med en psykisk sårbarhed har ofte usynlige udfordringer, der gør det svært for dem at få og fastholde en tilknytning til arbejdsmarkedet. En håndholdt indsats som i Projekt Jobstyrke i Nord kan ændre på, at personer med en psykisk sårbarhed har svært ved at få og fastholde tilknytning til arbejdsmarkedet. Indsatsen kan medvirke til, at denne gruppe af borgere finder plads og kommer til at trives på arbejdsmarkedet.

Mål

Mål

  • 30 deltagere kommer til at forsørge sig selv gennem et ordinært job.
  • 100 i målgruppen skal have opstartet forløbet og derigennem have opnået kvalifikationer og erfaringer, der samlet set har bragt dem tættere på arbejdsmarkedet.
  • 90 af deltagerne skal have gennemført forløbet.
Resultater

Resultater

Pr. 31.12.2022

  • 30 deltagere var i job
  • 128 deltagere havde opstartet forløbet
  • 91 deltagere havde gennemført forløbet

Udvalgte projektresultater

  • Der er etableret de forventede job i ordinære og socialøkonomiske virksomheder
    Pr. 31.12 2022 er 23 deltagere kommet i job i en ordinær virksomhed og syv i en socialøkonomisk virksomhed. Målet var, at hhv. 24 deltagere kommer i job i en ordinær virksomhed og seks i en socialøkonomisk virksomhed

  • Der er kommet flere erhvervsinaktive i gang med at søge job end ventet.
    Pr. 31.12.2022 havde 74 af deltagerne været i gang med at søge job efter endt forløb. Målet var, at 45 var kommet i gang med jobsøgningen umiddelbart efter deltagelsen.

  • Der er kommet færre i virksomhedspraktik end ventet. Til gengæld var der kommet flere i beskæftigelse i en ordinær virksomhed.
    Pr. 31.12.2022 var der etableret 64 virksomhedspraktikker. Målet var, at etablere 85 virksomhedspraktikker.
Projektpartnere

Projektpartnere

To socialøkonomiske virksomheder var udvalgt som projektpartnere: 

Praktik og efterværn

Relevante praktikpladser til projektdeltagere blev fundet via en virksomhedsopsøgende indsats .I dette arbejde blev der skelet til, hvilke brancher der aktuelt havde udækkede behov for arbejdskraft.

Når der indgås en aftale om en praktik, afklares det samtidig, hvilke ordninger det evt. kan være nyttigt at bringe i spil, så praktikvirksomhederne får den rigtige hjælp til onboarding af praktikanten. Der laves også aftaler om et efterværn, hvor projektdeltagerne følges – også efter at praktikken forhåbentligt overgår til en ansættelsesform.

TOPVIK og Huset Venture Nordjylland har hver deres tilgang til arbejdet. Udviklingen af og erfaringerne med disse metoder følges i projektperioden og samles til sidst i et metodekatalog, der skal beskrive, hvordan man kan arbejde med at få psykisk sårbare i beskæftigelse.

Deltagere

Deltagerne i projektet blev visiteret fra nordjyske kommuner, og efter visitationen var det TOPVIRK og Huset Venture Nordjylland, der stod for at føre deltagerne gennem forløbet.

Det skete via en håndholdt indsats, hvor man afdækkede og arbejdede med den enkelte deltagers styrker og barrierer.

Samhandel med socialøkonomiske virksomheder

En del af projekt Jobstyrke i Nord var også at styrke de socialøkonomiske virksomheder i Nordjylland. Det skete via netværksdannelse og øget samhandel med ordinære, socialt ansvarlige virksomheder. For netop de socialøkonomiske virksomheder kan spille en stor rolle i arbejdet med at hjælpe psykisk sårbare mennesker med at få fodfæste på arbejdsmarkedet. 

Webkatalog: Socialøkonomiske virksomheder

Webkataloget indeholder en oversigt over socialøkonomiske
virksomheder i Nordjylland medio 2021.

Kataloget kan bruges af virksomheder, der ønsker at skærpe deres sociale profil ved øget samhandel eller samarbejde med socialøkonomiske virksomheder.

Kataloget kan også bruges af kommuner som en hjælp til at finde beskæftigelse til eksempelvis en psykisk sårbar person i en
lokal, socialøkonomisk virksomhed.

Metodekatalog fra Jobstyrke i Nord

Metodekataloget kan anvendes af både virksomheder og fagprofessionelle til at hente inspiration i de metoder, der bliver brugt i projekt Jobstyrke i Nord. Læs katalog

Onboarding af medarbejdere eller praktikanter med udfordringer

For nogle ledige kan en praktik på en virksomhed være et stort skridt. De har måske været ledige længe, eller de har psykiske udfordringer, som gør, at de let bliver usikre og utrygge. Få gode tips til onboarding af sårbare medarbejdere. Om onboarding

Case: REMA 1000 i Ålbæk

Få mere viden om, hvilke hensyn der er vigtige at tage, når man får en ny kollega, der er psykisk sårbar. Læs casen

Webinar: Hvordan får man borgere, som har en psykisk sårbarhed ind på arbejdsmarkedet?

Se eller gense webinaret og få viden om målgruppen og visitationen til projektet. Du hører også om de virksomme metoder i projektet, som har bidraget til, at deltagere, som har været langt fra arbejdsmarkedet, er kommet i beskæftigelse. Vi hører nogle virksomhedserfaringer, og vi hører om den særlige trædesten, en ansættelse i en socialøkonomisk virksomhed kan være.

Det får du med på seks kvarter:

  • To jobcentres erfaringer med, hvilken målgruppe, der skal tilbydes et håndholdt forløb
  • Erfaringer om det gode samarbejde mellem jobcenter og aktør
  • Viden om hvilke elementer der bidrager til at deltageren bliver klar til at komme i gang på arbejdsmarkedet
  • Hvad man i øvrigt kan samarbejde med socialøkonomiske virksomheder om.

God fornøjelse!

PROJEKT

Cabis projekter

Få overblik over de projekter, Cabi er med i. Se Cabis projekter

Finansiering af projektet

Projektet var støttet af Den Europæiske Socialfond og Erhvervsfremmebestyrelsen. EU-finansieringen udgør 6.529.617,17 kr.

Vil du vide mere om projektet, så kontakt os

Carsten Lunden
Seniorkonsulent
Fleksjob | CV | Handicapkompenserende ordninger | S'et i ESG I Kompetenceudvikling | CV
Bente Nissen
Seniorkonsulent
Skånejob | Nydanskere og integration | Veteraner | Job og handicap | Kontanthjælpsmodtagere +30