Eksempler på samarbejder med andre fagprofessionelle
I Viborg Kommune har der i projekt Sammen om Fritidsjob været etableret samarbejder med:
Folkeskoler
I projektet blev der etableret et netværk af de folkeskolelærere, der var blevet udpeget som fritidsjobambassadører.
(se også video nedenfor og beskrivelse af fritidsjobambassadører under "vigtige roller".)
Potentiale for noget større
Der er potentiale for, at fritidsjob kan blive en endnu større del af trivselsarbejdet i udskolingen. Derfor giver det mening at udbrede fokusset på fritidsjob fra en enkelt fritidsjobambassadør til flere udskolingslærere og fx se det i sammenhæng med relevante valgfag og emner.
Ungdomsskolen
I projektet blev der etableret samarbejde med ungdomsskolens forskellige afdelinger (både afdelinger med særligt tilrettelagte tilbud og almen 10. klasse).
Der blev laver oplæg og afholdt workshops om fritidsjobs.
Flere lærere på ungdomsskolen fik en rolle som fritidsjobambassadører, som kunne henvise de unge til indsatsen og følge op på elever, der var i gang med at søge.
Uddannelsesvejledere
I projektet blev der etableret et samarbejdet med uddannelsesvejledere med særligt fokus på de unge, som har brug for et modningsår, eller får afbrudt sin uddannelse fx fra efterskole.
(se video nedenfor og beskrivelse af uddannelsesvejledere under "vigtige roller".)
Klubber
I Viborg Kommune har flere fritidsklubber selv ansat unge i fritidsjob, og derudover henvist unge, der er interesserede i fritidsjob, til indsatsen.
En klub har blandt andet lavet en tavle med aktuelle fritidsjob og på den måde taget ejerskab.
Boligsociale medarbejdere
De boligsociale medarbejdere, der har med unge at gøre i alderen 13-17 år, kan henvise til fritidsjobindsatsen, når der er unge, der gerne vil søge job.
De har desuden forskellige "lommepengeinitiativer".
I Viborg Kommune har fritidsjobindsatsen arbejdet sammen med de boligsociale medarbejdere og deltaget på deres "personalemøde" med de unge. De har lavet ansøgningsworkshop med de unge, som ønsker at søge et job, når lommepengejobbet er afsluttet.
Forebyggelsesteam
SSP-konsulenterne og gadeplan kan henvise unge og forældre til indsatsen, hvis de ønsker at søge et fritidsjob. Det samme gør fritidsvejlederne.
Øvrige fritidsjobindsatser
Der kan være fritidsjobindsatser, initieret udenfor kommunalt regi, der er relevante at indtænke som potentiel samarbejdspartner.
I Viborg Kommune har ungdomsskolen arbejdet sammen med Coop Crew. De unge, som har haft brug for mere end en let hånd i ryggen, er blevet henvist til Coop Crew, ligesom Coop Crew har henvist til fritidsjobindsatsen.
Specialtilbud
Et samarbejde med specialtilbud kan være med specialklasser for elever med autismespektrumsforstyrrelser.
Her aftales oplæg og ansøgningsworkshop med ledelsen/fritidsjobambassadøren på skolen. Så vidt muligt, koordineres oplæg/workshop med at et emne på skolen om job og uddannelse.
Familieafdeling
Familierådgivere kan henvise til fritidsjobindsatsen, når de har en ung, som ønsker at søge et fritidsjob.
Jobcentre
Virksomhedskonsulenter kan opfordres til at sætte fritidsjob på dagsordenen, når de besøger virksomhederne og taler om den enkelte virksomheds behov for rekruttering nu og i fremtiden.
Skole-virksomhedssamarbejde
Det er en god idé, at de medarbejdere, der arbejder med skole-virksomhedssamarbejde, erhvervsplaymaker, vejledere m.v. kan sætte fritidsjob på dagsordenen, når de er ude på virksomhederne.
Det kan være fritidsjob i forlængelse af §33-praktik. Det kan også være et virksomhedsbesøg med flere unge, hvor der bliver talt om fritidsjob.