Spørgeskemaundersøgelse
Oplæg på ungdomsskolen og ungdomsuddannelser er en mulighed for at fortælle eleverne om, hvorfor fritidsjob betyder noget.
I den forbindelse kan eleverne svare på en spørgeskemaundersøgelse. Svarene genererer ny viden om, hvordan de unge har fået deres job, og hvorfor de evt. ikke har lyst til/brug for job. Skemaet kan også give et praj om, hvorvidt de de unge er i målgruppen, hvorefter man kan tage kontakt.
Tilgængelighed
Det er væsentligt, at fritidsjobkonsulenten og fritidsjobvejlederen er meget tilgængelige og synlige.
De unge, fagprofessionelle og forældre kan henvende sig på mail, telefon eller til åben vejledning. De kan også henvende sig til indsatsens samarbejdspartnere og få hjælp til at søge et fritidsjob.
At søge og varetage et fritidsjob
Hvordan lærer vi de unge at søge og varetage et fritidsjob? En måde kan være "empowerment-tilgangen", hvor den unge selv tager ejerskab og lærer den færdighed, det er at søge job. Det betyder også, at de unge får praksiserfaring med hele jobsøgningsprocessen., fx at følge op på en ansøgning m.m.
Materialer
Brug fx en ansøgningsskabelon. Skabelonen er samtidig et vigtigt dialogværktøj til at tale om do's and dont's, når man søger og varetager et fritidsjob.
Se værktøjskassen til unge på Viborg Kommunes hjemmeside.
Kontakt med de unge
Følg op med de unge, både når de søger, men også når de lige er startet i job og måske har brug for sparring og svar på nogle spørgsmål.
Det er også en god idé at tale med de unge om de praktiske ting, fx NemKonto, samt hvordan man håndterer at være ny på sit arbejde.
Hold derfor "linjen" åben til den unge - også efter, de har fået fritidsjob.