Gå til primært indhold Gå til footer indhold
  1. Forside
  2. Om Cabi
  3. Cabis projekter
  4. Sammen om fritidsjob
  5. Inspirationskatalog til fritidsjobindsats
  6. Sammen med lokale erhvervsaktører

FRITIDSJOBINDSATS, DER VIRKER!

Sammen med lokale erhvervsaktører om fritidsjob

Et godt samarbejde med lokale erhvervsaktører kan være en stor fordel, når handler om at finde fritidsjob til de unge. De lokale aktører har en helt særlig indsigt og rolle i lokalmiljøet og kan bidrage med et godt netværk. 

De lokale erhvervsaktørers rolle

Lokale erhvervsaktører har en vigtig rolle i arbejdet med at skabe fritidsjob til de unge. Deres relation og integritet ud mod erhvervslivet er med til at få fritidsjob og dets værdi på dagsordenen i virksomhederne. Det har betydning for opdyrkning af en kultur, hvor fritidsjobbet bliver en del af virksomhedens værdikæde.

Find samarbejdspartnere

Start med at kortlægge mulige samarbejdspartnere i lokalområdet og forstå deres behov og muligheder for at tilbyde fritidsjob til unge.

Relationerne kan inddeles i forskellige typer af samarbejdspartnere, som udgør hver sin indgang til skabelsen af fritidsjobs, fx lokale erhvervsorganisationer, handelsstandsforeningen og arbejdsgiverorganisationer. Se eksempler på samarbejdspartnere nedenfor.

Hvorfor samarbejde med lokale erhvervsaktører om fritidsjob?

Samarbejde med lokale aktører i en fritidsjobindsats er vigtigt, da de bidrager med netværk, ressourcer og indsigt, der hjælper med at skabe jobmuligheder skræddersyet til både unge og arbejdsmarkedet. Samarbejdet sikrer, at indsatsen bliver forankret i lokalmiljøet, og det og skaber en bæredygtig indsats, hvor unge føler sig inkluderet.

Hvis en organisation med et bredt lokalt netværk, som fx Business Viborg, bringer fritidsjob på dagsordenen, kan det have stor betydning: De unge får flere steder at søge, og virksomhederne får interesserede unge ud og snuse til branchen – unge, der også snart skal vælge uddannelse.

Karin Nørgaard Sivebæk, koordinator for Sammen om Fritidsjob

Eksempler på lokale erhvervsaktører som samarbejdspartnere i fritidsjobindsats

Lokal erhvervsorganisation

Et tæt samarbejde med et lokalt erhvervsnetværk (som Business Viborg) kan bidrage positivt til kontakten med virksomheder i lokalområdet.

Erhvervsorganisationer har et stort netværk blandt virksomheder, hvor fritidsjob kan bringes i spil, og er et stort aktiv ind i at realisere flere fritidsjob på lokale virksomheder.

Erhvervsorganisationen er et oplagt talerør til at få virksomhedernes øjne op for at bruge fritidsjob som strategi.

Det kan fx foregå i form af oplæg for brancher, hvor der er brug for inspiration til, hvordan ansættelsen af fritidsjobbere kan være en vej til at afhjælpe mangel på lærlinge.

Erhvervsskolernes rolle

Den lokale erhvervsskole kan understøtte med viden om brancher og fag, hvor det i lokalområdet er svært at rekruttere lærlinge.

Den viden kan bruges til at inspirere de unge til at træffe et uddannelsesvalg inden for brancher, hvor der lokalt er mangel på arbejdskraft.

Handelsstandsforening

Et samarbejde med den lokale handelsstandsforening giver mulighed for at dele budskabet om fritidsjob med flere virksomheder på en gang.

Det kan fx være i form af et oplæg på et netværksmøde.

Samarbejdet giver mulighed for at ramme flere brancher på en gang. Både detailhandelen og restaurationsbranchen.

Begge brancher har tradition for fritidsjob. Derfor er det vigtigt at gøre dem opmærksom på, at de via samarbejdet kan få hjælp til at rekruttere de unge.

Vær opmærksom på, at branchen har store sæsonudsving, og at der kan være særlige behov for juleassistance og sommerferieafløsning.

Arbejdsgiverorganisationer

Arbejdsgiverorganisationer – og deres lokale afdeling – kan hjælpe med at dele budskabet om værdien i at ansætte fritidsjobbere til deres medlemmer.

Det kan være en god hjælp med opbakning og budskabet kommer bredere ud.

Virksomhedsservice i jobcenteret

Virksomhedskonsulenter kan opfordres til at sætte fritidsjob på dagsordenen, når de besøger virksomhederne og taler om den enkelte virksomheds behov for rekruttering nu og i fremtiden.

Cases om unge og fritidsjob

Bliv inspireret af cases om, hvordan unge med forskellige udfordringer er lykkedes med fritidsjob og fået nye kompetencer og sociale færdigheder. Læs cases

Podcast om projektet Sammen om fritidsjob

Lyt til podcasten, og bliv klogere på projekt ”Sammen om Fritidsjob”, der har til formål at få flere unge i Viborg Kommune i gang med et fritidsjob. Hør podcasten

Relateret indhold

Skole-virksomhedssamarbejde

Vi ved, at erhvervslivet mangler faglærte både nu og i fremtiden, så vi skal have flere unge til at vælge erhvervsskolerne. Samtidig har mange skoleelever behov for at finde motivation gennem mere praksisrettet undervisning, Om samarbejdet

ESG-dokumentation: Samarbejde med lokalområdet

Et lokalt samarbejde, der kan komme områdets udsatte til gavn, kan bruges til at dokumentere S'et i ESG. Om lokalt samarbejde og ESG

Kend det lokale jobmarked

For at balancere mellem den ledige borger og virksomheden skal medarbejderne i jobcentret, der har kontakten med de ledige, kende det lokale arbejdsmarked. Og omvendt: De medarbejdere, som samarbejder med virksomhederne, skal kende de ledige. Om kendskab til det lokale jobmarked

SPØRG CABI

Har du spørgsmål?

Så spørg Cabi!

| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven

Trine Rask Thomsen

Integration | Kontanthjælp | Fastholdelse af medarbejdere | Formidling af lovstof | Negativ social kontrol | Småjob | Opkvalificering | Fritidsjob | Lønnede timer
Tilgå Trine Rask Thomsen på LinkedIn