Gå til primært indhold Gå til footer indhold
  1. Forside
  2. Om Cabi
  3. Cabis projekter
  4. Sammen om fritidsjob
  5. Inspirationskatalog til fritidsjobindsats
  6. Sammen med virksomheder om fritidsjob

FRITIDSJOBINDSATS, DER VIRKER!

Sammen med virksomheder om fritidsjob

Et tæt samarbejde med virksomheder er centralt i en fritidsjobindsats. Det skaber en værdifuld bro for de unge til arbejdsmarkedet og kan give virksomheden en mere socialt ansvarlig profil og styrke deres branche.

Flere brancher mangler og kommer til at mangle arbejdskraft i fremtiden. Her kan fritidsjob bruges til at vise fag og brancher frem.
Det kan være små praktiske opgaver, der skal løses. Fokusset ligger først og fremmet på at introducere en ung for et fag, blive en del af et arbejdsfællesskab, lægge en bund for den unges arbejdsidentitet, motivere, inspirere og som virksomhed være nysgerrig på de unges fremtidstanker. Her vil unge på 13-15 år kunne komme i spil.

Fritidsjobindsatsens rolle i samarbejdet med virksomheden

  • Hjælp virksomheden med forslag til opgaver.
  • Tilbyd jer som sparringspartner, hvis der er generelle spørgsmål, eller hvis der skulle opstå problemer.
  • Opfordre virksomhederne til at finde medarbejdere, der har energi på og kan se fremtidsperspektivet i at ansætte unge til at indgå i en buddyordning. Hjælp de unge godt til rette og husk, det kan være deres første rigtige job. Derfor kan de have brug for særlig guidning.

Virksomheder kan noget særligt

Virksomheder kan spille en helt særlig rolle, når det handler om unge, som måske ikke trives eller lykkes i andre sammenhænge. 

Det særlige ved virksomheder er, at de kan: 

  • Udvise tillid til den unge, give ansvar og anerkendelse gennem de daglige opgaver.
  • Vise ægte engagement. Det giver motivation, når personer uden for "systemet" udviser oprigtig interesse for deres trivsel og velbefindende.
  • Være et stykke "virkelighed", hvor den unges indsats betyder noget for virksomheden og de ansatte. Mange unge blomstrer op, når der udvises tillid til deres kompetencer og egenskaber.
  • Give mulighed for at træne bestemte faglige eller sociale kompetencer ved at indgå i en dagligdag i virksomheden.
  • Hjælpe med at afklare fremtidigt uddannelsesvalg. 
  • Give faste rammer, den unge kan forholde sig til.
  • Give de unge et fællesskab, de kan være en del af.
  • Synliggøre de små skridt fremad, fordi den unge kan klare flere og flere timer, indgå i flere og flere sociale sammenhænge eller klare flere og flere opgaver.

Hvorfor samarbejde med virksomheder om fritidsjob?

Virksomhederne kan være den trædesten, der giver de unge motivation, mod og tro på, at de kan mere end de tror. Samtidig modnes de unge i fritidsjobbet, og de får snust til brancher, som kan motivere til uddannelse og karrierevalg, måske via en lære- eller elevplads.

Virksomheder kan åbne unges øjne for deres branche via fritidsjob

Det kan være en stor fordel for virksomheder at ansætte fritidsjobbere som en investering i fremtiden. Virksomhederne får en unik mulighed for at vise, at deres branche er en spændende vej for dem at gå, når de skal vælge uddannelse. Fritidsjobberen kan nemlig muligvis være virksomhedens kommende elev eller lærling.

Opgaver, virksomheder kan få løst af en fritidsjobber

Der er et væld af opgaver, som kan løses af en fritidsjobber – også i din branche. 

Det kunne fx være: 

  • Udpakning af varer
  • Prismærkning
  • Opfyldning
  • Betjening af kunder
  • Oprydning
  • Rengøring
  • Sortering af varer
  • Pakning af leverancer ud af huset
  • Klargøring til møder
  • Scanne og makulere dokumenter.
Særligt for håndværkerbranchen

Mange opgaver i håndværkerbranchen kan løses af en ung fritidsjobber

Der er et væld af opgaver, som kan løses af en ung – også i håndværkerbranchen.

Det kunne fx være:

  • Feje/vaske gulv
  • Tømme skraldespande
  • Lettere rengøring
  • Tømme opvaskemaskine
  • Sortere værktøj/materialer
  • Gøre biler/maskiner rene indvendigt
  • Rydde op udenfor
  • Rydde pap/emballage væk
  • Øvrige småopgaver i virksomheden.

"Vores fritidsjobber sagde farvel og tog på gymnasiet. Efterfølgende kom han tilbage og er nu ved at uddanne sig til anlægsstruktør." 

Kloak Ekspressen, Viborg

Vi ansætter fritidsjobbere, fordi det giver mening! De unge lærer at begå sig på en arbejdsplads, vi får udført et stykke arbejde, og så får vi potentielt en ny lærling!

Grimme Skandinavien A/S, Rødkærsbro

Din næste medarbejder kan være en fritidsjobber

Klik på billedet for at afspille videoen i YouTube

I videoen fortæller Lise Hjorth Hansen, fritidsjobkonsulent i Jobcenter Viborg, hvordan virksomheder kan bruge fritidsjob som en strategi ved at invitere et ungt menneske ind og vise sin branche frem.

Hun sætter fokus på 3 vigtige fokuspunkter for virksomhederne:

  1. Tag godt imod din nye fritidsjobber
  2. Prioritér at beholde dine fritidsjobbere
  3. Hold døren åben for din fritidsjobber.

Værktøjer til samarbejde med virksomheder om fritidsjob

Guide: Fritidsjob og ESG

Fritidsjob kan tælle med i virksomhedens sociale ansvar

Sårbare unge kan med et fritidsjob få en ramme og nogle erfaringer, der hjælper dem med at finde vej til uddannelse og job. Samtidig kan dét at tage en fritidsjobber ind styrke virksomhedens sociale profil og ESG-score.

Hvad er S’et i ESG?

ESG står for Environmental, Social and Governance. Altså forhold i en virksomhed, der vedrører miljø-, sociale og ledelsesmæssige aspekter.

S'et i ESG handler om de sociale forhold, der gør sig gældende i en virksomhed. Det kan fx handle om, i hvor høj grad virksomheden rekrutterer mangfoldigt og styrker lighed og inklusion.

Det stilles større og større krav til små og mellemstore virksomheders evne til at kunne dokumentere, hvordan de bidrager til social bæredygtighed.

Læs mere om ESG

Mangfoldig medarbejdergruppe

At ansætte unge sårbare i fritidsjob styrker mangfoldigheden i medarbejderstaben.

Virksomheden kan tælle op, hvor mange medarbejdere de har i en række definerede aldersklasser. Fx unge under 30 år, mellem 30 og 50 år og over 50 år. Her kommer fritidsjobberne med i den yngste gruppe.

Ved at have en bred aldersmæssig fordeling signalerer virksomheden, at de har en mangfoldig medarbejderprofil.

Virksomheden kan med ord og prosa skrive om deres rekrutteringsindsats, fx ift. at få lærlinge og elever ind via fritidsjobs. En beskrevet onboarding-proces for unge kan signalere, at virksomheden arbejder strategisk for at lykkes med yngre medarbejdere.

Læs mere om ESG og mangfoldighed 

Socialt bidrag til lokalsamfundet

Når virksomheder tager unge ind i et fritidsjob, tager de også ansvar for, at unge i lokalområdet får erfaring med opgaveløsning og med at indgå i et arbejdsfællesskab i en konkret branche. Det lokale erhvervsliv medvirker på den måde til at styrke den unges job- og uddannelsesvalg. Dette kan tælle med i ESG-scoren.

Det har også en positiv indvirkning på ESG-regnskabet, hvis virksomheden har et samarbejde med den kommunale ungeindsats, eller I har aktiviteter med folkeskoler eller erhvervs- og ungdomsuddannelser, der handler om at rekruttere unge med udfordringer.

Læs mere om ESG og lokalt samarbejde

Findes der muligheder, når man vil ansætte en ung med funktionsnedsættelser fritidsjob?

Ja! Rent faktisk kan man med kompenserende ordninger, bevilliget af jobcentret, støtte en ung med fx kognitive udfordringer i et fritidsjob.

Læs mere om ESG, job og handicap

Læs mere om fritidsjob og funktionsnedsættelser

Guide til modtagelse af fritidsjobbere

En god introduktion til virksomheden, arbejdsopgaverne, og hvad det i det hele taget vil sige at gå på arbejde, er særlig vigtigt, når virksomhederne tager imod deres nye fritidsjobber.

Med dette værktøj til onboarding af unge i fritidsjob får virksomhederne en step-by-step guide til, hvordan de kan tilrettelægge den gode modtagelse.

Læs guide til modtagelse af fritidsjobbere

Samtalekort – Kontakt til virksomheder om fritidsjob

Hjælper du unge mennesker med at finde fritidsjob, og oplever du, at det kan være svært at kontakte virksomhederne?

Brug samtalekortene og find tips til, hvordan du kan komme i gang, og hvilke argumenter du kan bruge.

Se samtalekort 

Cases om unge og fritidsjob

Bliv inspireret af cases om, hvordan unge med forskellige udfordringer er lykkedes med fritidsjob og fået nye kompetencer og sociale færdigheder. Læs cases

Podcast om projektet Sammen om fritidsjob

Lyt til podcasten, og bliv klogere på projekt ”Sammen om Fritidsjob”, der har til formål at få flere unge i Viborg Kommune i gang med et fritidsjob. Hør podcasten

Webinar

Praksis hos Kids-world – Sådan ansætter vi de unge

31. oktober 2024

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Lise Hjorth Hansen, fritidsjobkonsulent i Jobcenter Viborg deler gode tips til, hvordan man som virksomhed starter med fritidsjob, hvordan man kan tage imod de unge, og hvad man kan gøre for at fastholde dem i virksomheden.

Webinar

Vi vil gerne ansætte en ung i fritidsjob, men hvordan gør vi?

14. november 2023

Gevinsterne ved at ansætte unge i fritidsjob er mange. En ung i fritidsjob kan løse opgaver her og nu og måske se karrieremuligheder i jeres branche.
På dette webinar fortæller smedevirksomheden Brøndum Stål, hvordan de sammen med jobcentret fandt opgaver, som en ung i fritidsjob kunne løse. Hør om deres erfaringer med at ansætte unge i fritidsjob.

Webinar

Derfor bør du ansætte unge i fritidsjob

9. maj 2023

Der er flere gevinster ved at tage unge i et fritidsjob. Fritidsjob øger mange af de unges trivsel, og som virksomhed vil I få unge, der kan løse opgaver her og nu, og måske se karrieremuligheder i jeres branche. Se eller gense webinaret og hør om, hvilken forskel du kan gøre for unge, og hvordan du kan ansætte dem i fritidsjob.

Relateret indhold

Ungeanbefalinger til virksomheder

Virksomhedernes ungeanbefalinger er målrettet andre virksomheder, der ønsker at ændre retningen for en ung, som er sårbar eller har andre udfordringer i forhold til at få arbejde eller starte uddannelse. Se anbefalinger

Guide til modtagelse af fritidsjobbere

Få gode råd, tips, værktøjer samt en tjekliste til, hvordan du bedst muligt kan modtage og fastholde unge medarbejdere i fritidsjob. Se guide

Sammen om fritidsjob

Unge fra hele Viborg Kommune skal kunne få et fritidsjob, styrke deres livskompetencer og bryde med en eventuel negativ social arv. (Projektperiode 2022-2024) Om Sammen om fritidsjob

SPØRG CABI

Har du spørgsmål?

Så spørg Cabi!

| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven

Trine Rask Thomsen

Integration | Kontanthjælp | Fastholdelse af medarbejdere | Formidling af lovstof | Negativ social kontrol | Småjob | Opkvalificering | Fritidsjob | Lønnede timer
Tilgå Trine Rask Thomsen på LinkedIn