- Forside
- Temaer
- Job og handicap
- Neurodiversitet på arbejdspladsen
- Rekruttering og onboarding af neurodivergente medarbejdere
Rekruttering og onboarding af neurodivergente medarbejdere
En standardmodel for rekruttering og et one-size-fits-all" onboardingforløb vil med stor sandsynlighed ikke tiltrække og fungere for alle typer af medarbejdere. Er ambitionen at rekruttere bredt og arbejde med en neurodivers medarbejdergruppe? Så skal du tænke det ind allerede ved stillingsopslaget.
Det starter med stillingsopslaget
Der kan være mange gevinster ved specifikt at rekruttere neurodivergente medarbejdere, som, hvis rammerne er rigtige, kan byde ind med kompetent opgaveløsning og effektivitet.
Rekrutteringsprocessen kan dog blive svær, hvis man hænger fast i den traditionelle 37-timers stilling fra 8-16. Helt skævt bliver det, hvis man af vane beskriver en profil, der er omstillingsparat og trives med at have flere bolde i luften.
For det kan måske være den udfordring, den mest egnede ansøger til at løse opgaven har – at man netop ikke er omstillingsparat, men foretrækker en forudsigelig arbejdsdag.
Rekruttér med opgaver for øje
Som arbejdsplads kigger man ofte på den stilling, man har brug for at få besat, og slår en lignende stilling op. Men man kan med fordel fokusere mere på opgaver end på stillingen. Derved åbnes op for, at andre profiler kan byde ind på opgaveløsningen.
Ved i højere grad at fokusere på, hvilke opgaver virksomheden skal have løst, fjernes fokus fra de ofte normative rammer, ansøgeren skal kunne passe ind i. De rammer skal der netop kunne skubbes til, fordi ansøgerens evner for at kunne løse selve opgaven udgangspunktet er mere væsentligt, end hvordan vedkommende løser den.
Find først opgaverne i virksomheden
Når du identificerer opgavernes antal og omfang, får du også et indblik i, hvad opgaven kræver, hvor der kan tages hensyn, og hvor stor fleksibilitet opgaven tillader.
Her kan du anvende Cabis opgaveværktøj, som hjælper dig til at afdække mulighederne virksomhedens opgaveportefølje på en overskuelig og systematisk måde.
Den neurodivergente gruppe skal gribes på en anden måde på arbejdspladsen, og vi er for dårlige til det nu. Her dur en all around ”one size fits all”-model ikke. Som arbejdsgiver bliver man nødt til at have blik for den enkeltes behov og tilrettelægge arbejdet derefter. Det er ikke ensbetydende med, at det bliver en hæmsko at ansætte en neurodivergent – tværtimod - siger professoren.
Gode råd til onboarding af neurodivergente medarbejdere
Cabi har mange års erfaring med onboarding af psykisk sårbare, og anbefalingerne fra dette arbejde, kan med fordel også benyttes i forhold til onboarding af neurodivergente.
Du finder herunder link til vores 8 gode råd til onboarding.
Her er der konkrete anbefalinger til handlinger og eksempler på gode spørgsmål, som kan bruges, når man skal tale med medarbejdere om den gode onboarding.
Vidste du, at ...
40 % af de neurodivergente oplever at have særlige behov, såsom fleksible arbejdstider, mulighed for hjemmearbejde og adgang til stille kontorområder.
Kilde: Hans Knudsen Instituttet
Eksempler på tilpasninger
- Ekstra tid
Ekstra tid til at forstå en opgave eller gennemføre en opgave - Fleksibilitet ift. arbejdssted
Mulighed for at arbejde hjemme, når behovet er der - Stille zoner
Adgang til arbejdsstationer/rum med mindre støj for at kunne fokusere bedre og reducere overstimulation - Fleksible arbejdstider
Fx møde senere - Pauser i løbet af dagen
For at få "hjernero".
Webinar: Forskellige hjerner på job
Se Velliv Foreningens webinar om mental sundhed og beskæftigelse, hvor også Cabis direktør, Mette Rønnau, medvirker i temaet om det neurodiverse arbejdsmarked. Herudover finder du også et tema om onboarding og den gode jobsamtale.
Bliv klar til at lede neurodivergente medarbejdere
I en tid, hvor det anslås, at op mod 20 % af befolkningen er neurodivergent og tænker anderledes end gennemsnittet, er det afgørende at skabe arbejdspladser, hvor alle hjerner kan trives og bidrage. Men hvordan onboarder og leder man neurodivergente medarbejdere? Det får du viden om og værktøjer til på dette webinar. Læs mere og tilmeldSPØRG CABI
Har du spørgsmål?
Så spørg Cabi!
| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven |