Gå til primært indhold Gå til footer indhold
""
  1. Forside
  2. Temaer
  3. Lønnede timer

Tema

Lønnede timer

Lønnede timer er et vigtigt fokus i dialogen mellem virksomheder og jobcentre.
Når ledige ansættes i ordinære timer, skaber det værdi for både virksomheden,
der får løst arbejdsopgaver, og den ledige, der opnår erfaring og tilknytning til arbejdsmarkedet.

Lønnede timer og småjob

Deltidsansættelse, løntimer, småjob, ordinære løntimer. Ordene dækker over det samme. Nemlig, hvordan selv få timer på ordinære ansættelsesvilkår kan være en vigtig trædesten, når udsatte ledige skal i job. 

Lønnede timer er et effektivt redskab til at hjælpe udsatte ledige tættere på en varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Muligheden for at supplere sin ydelse med ordinær løn kan give et selvtillidsboost og øge motivationen for at komme i job.

Ordningen gavner også arbejdsgivere, som kan få løst af­grænsede opgaver, på et nedsat timetal, der matcher opgavens omfang. Virksomhederne får samtidig adgang til et bredere rekrutteringsgrundlag. Derudover kan lønnede timer bidrage til at fastholde medarbejdere, da en ordinær lønindkomst gør det mere attraktivt at blive i virksomheden. Det reducerer samtidig omkostningerne til rekruttering og oplæring.

Hvad er lønnede timer?

Lønnede timer er en betegnelse for de ordinære løntimer, en ydelsesmodtager har på normale ansættelsesvilkår i en virksomhed. 

Det kan være alt fra én time til fuld tid og det kan både være i en afgrænset eller ubegrænset periode. 

Lønnede timer kan være en vej ind på arbejdsmarkedet for borgere, der fx får kontanthjælp, uddannelseshjælp, ressourceforløbsydelse eller sygedagpenge.

Personen ansat på få timer får sin indtægt suppleret med sin hidtidige ydelse fra jobcentret – fx kontakthjælp. 

Beskæftigelsesmedarbejderens guide til lønnede timer

Få svar på de hyppigst stillede spørgsmål om lønnede timer, og hent en række gode værktøjer til arbejdet med at bringe lønnede timer ind i dialogen med virksomheder.  Se guiden om lønnede timer

Lønnede timer og substitution som vejen til arbejdskraft

Den høje beskæftigelse og lave ledighed har for mange virksomheder gjort det vanskeligt at tiltrække den rette arbejdskraft. Lønnede timer og substitution kan være effektive metoder til at få opgaverne løst. Om lønnede timer og substitution

Lønnede timer er den mest motiverende faktor for unge og voksne i jobforløb.

Mette Rønnau, direktør i Cabi.

Vidste du, at ...

Markant flere kontanthjælpsmodtagere finder vej tilbage til arbejdsmarkedet, hvis de får lønnede timer for selv små opgaver i en virksomhed.

Kilde: Væksthusets forskningscenter 

Brancher med særligt potentiale for brug af lønnede timer

Efter mange år med historisk høj beskæftigelse kæmper flere brancher med mangel på arbejdskraft og rekrutteringsudfordringer. Brancherne nedenfor har et særligt potentiale, fordi de oplever produktionsbegrænsninger som følge af rekrutteringsudfordringerne. Herudover er det brancher, hvor der er særligt gode jobmuligheder for ledige fra kanten af arbejdsmarkedet. 

  • Bygge- og anlægsbranchen
  • Detailhandlen
  • Fremstillingsindustrien
  • Rengøring og service
  • Transport, lager og logistik
  • Turismeerhvervet
  • Velfærdsområdet

Når der skal betales løn for opgaverne, så gør vi os mere umage med at finde de rigtige opgaver, som vi har brug for at få løst.

Virksomhedsejer

Inspiration til lønnede timer

Bliv inspireret af cases og se, hvordan andre har gjort.

Klik på billedet for at afspille videoen i YouTube

Video: For AV-cables er socialt ansvar lig med trivsel

En stor del af de ansatte hos AV-cables arbejder i småjob eller fleksjob. Det krævede en del i starten, men gevinsten blev lavere sygefravær, højere trivsel og et godt kollegialt arbejdsmiljø. 
(Videoen er produceret af Cabi for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i 2023.)
Klik på billedet for at afspille videoen i YouTube

Video: Trekantens El Teknik får frigivet tid til lærlinge og svende

Hos Trekantens El Teknik har de erfaring med, at når de ansætter udsatte ledige til at løse småopgaver, frigiver det tid til de faglærte i marken. Det betyder, at de kan producere mere. 
(Videoen er produceret af Cabi for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i 2023.)
Klik på billedet for at afspille videoen i YouTube

Video: Hos Anker Andersen kombinerer de socialt ansvar med god forretning

Når virksomheden, Anker Andersen, ansætter ledige fra kanten af arbejdsmarkedet, sker det i samarbejde med de eksisterende medarbejdere. Fokus er på at finde de rette opgaver, der frigør tid til de faglærte specialister og skaber værdi.
(Videoen er produceret af Cabi for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i 2023.)
Kli

Video: Tanja blev ansat i Only

Tania var sygemeldt, hun havde det svært socialt og stod uden arbejde. En såkaldt hybridpraktik i ONLY blev et vendepunktet for hende, og hun blev ansat som salgsassistent. 

Om ordinære timer kombineret med praktik

Case: Give Steel

Give Steel A/S har en lang tradition for at tage et socialt ansvar, og virksomheden åbner gerne sine døre for fx udsatte unge, flygtninge, personer med fysisk eller psykisk handicap, misbrugere eller tidligere kriminelle. Case Give Steel

Case: Møbelcirklen

Møbelcirklen lykkes med at genanvende brugt inventar, der sparer kommunen for et millionbeløb, og samtidig beskæftige ledige fra kanten af arbejdsmarkedet. Case om Møbelcirklen

Vidste du, at ...

Virksomheder, der har succes med at ansætte ledige i få lønnede timer, er gode til at identificere småopgaver, som faglærte ellers bruger tid på, og som ikke kræver faglige forudsætninger. Metoden kaldes substitution.

Kilde: Cabis analyse: Virksomhedernes behov for og erfaringer med substitutionsstrategier.

I pressen

Løntimer kan blive gamechangeren, der skaber flere rigtige jobs

Reformkommissionens rapport med  48 anbefalinger til, hvordan en større del borgere fra kanten af arbejdsmarkedet kan komme i job, modtages med begejstring hos Cabi. 

Læs artikel

Cabi-analyse identificerer faktorer for vellykket social inklusion i danske virksomheder

Særligt fem faktorer er afgørende for, at virksomheder får succes med substitution. Det viser ny rapport udarbejdet af Cabi for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Læs artikel

SPØRG CABI

Har du spørgsmål?

Så spørg Cabi, og få et gratis svar. 

Trine Rask Thomsen

Integration | Kontanthjælp | Fastholdelse af medarbejdere | Formidling af lovstof | Negativ social kontrol | Småjob | Opkvalificering | Fritidsjob | Lønnede timer
Tilgå Trine Rask Thomsen på LinkedIn