Forberedende initiativer på Lolland-Falster
I nogle situationer er der brug for ekstra forberedelse af borgeren til at komme i gang med en virksomhedsrettet indsats – udover samtalen.
I projekt Rekruttering fra Kanten har man skabt flere forskellige initiativer, der på hver sin måde forbereder borgerne fra kanten, så de får en god start i en virksomhed.
Kompetencecenter Krogsbølle
Kompetencecenter på Lolland, som forbereder borgeren til at kunne begå sig på en arbejdsplads. Her deltager borgeren bl.a. i aktiviteter inden for håndværk, grønne områder, produktion og rengøring.
Om forløbet...
I Lolland Kommunes kompetencecenter tilbydes et 13-ugers kursus kaldet ”Springbrættet”, hvor borgere langt fra arbejdsmarkedet forberedes på at komme i gang med en virksomhedsrettet indsats. Deltagerne mødes 1½ time om ugen – herudover kan de deltage i kompetencecentrets øvrige aktiviteter, afhængigt af, hvilke områder den enkelte deltager har brug for at arbejde med.
Baggrunden for tilbuddet
Forløbet skal give borgere fra kanten mulighed for at tage de første skridt ud på arbejdsmarkedet i en meget håndholdt indsats. Med de fleksible rammer på Springbrættet er det muligt at komme i gang med en indsats, der er målrettet den enkeltes forudsætninger. Hvis det fx er svært for borgeren at komme ind ad døren et nyt sted, kan en medarbejder vente på parkeringspladsen og følge med ind. På den måde giver det borgeren selvtillid til senere at kunne gå ind ad døren selv – også i en virksomhed.
På forløbet arbejdes der med...
- CV
- Oplæg fra en jobformidler om mulighederne i en praktik
- Besøg af en virksomhed
- Besøg af en medarbejder, der er kommet i job på trods af forskellige udfordringer
- Busture til en eller flere lokale virksomheder
- Oplæg om de øvrige muligheder på kompetencecentret
- Hverdagsøkonomi
- At sætte mål i livet med forandringshjulet
- Hvordan vi får øje på mulighederne på arbejdsmarkedet på trods af udfordringer
- ”Job i spil”, hvor man gennem en avatar kan åbne for nye brancher og jobmuligheder.
Mulighed for sideløbende praktik...
Samtidig med forløbet på kompetencecentret er der mulighed for sideløbende praktik én eller to dage om ugen, hvor deltageren efterfølgende kan vende tilbage til Springbrættet og få sparring på forløbet.
Underviserne
Underviserne på Springbrættet er både
- medarbejdere, der underviser på kompetencecentrets værksteder
- sundhedsmedarbejdere, der arbejder med kost, motion og mestringsstrategier
- sagsbehandlere fra jobcentret, som sikrer, at der bliver fulgt op på progressionen frem mod den virksomhedsrettede indsats
- virksomhedskonsulenter, der fortæller om mulighederne på det lokale arbejdsmarked og planlægger en virksomhedsrettet indsats for den enkelte deltager.