Gå til primært indhold Gå til footer indhold
  1. Forside
  2. Temaer
  3. Sygedagpenge
  4. Opfølgning i sygedagpengesager

Opfølgning i sygedagpengesager

Intentionen med sygedagpengeindsatsen er at understøtte en hurtig og sikker tilbagevenden til arbejdsmarkedet efter sygdom gennem en aktiv beskæftigelsesindsats.

Nedenfor gennemgås sygedagpengeforløbet ud fra:

  • Visitationskategorier
  • Opfølgning 
  • Aktive tilbud
  • Revurdering – forlængelse eller jobafklaringsforløb?

Har du spørgsmål til opfølgning i sygedagpengesager, finder du kontaktoplysninger nederst på siden - gratis service for jobcentre. 

Visitationskategorier

Indgangen til indsatserne i jobcentret er visitationen. I visitationen sker den første kategorisering af den sygemeldte. Hyppigheden og rammerne for opfølgningen er afhængig af, hvilken visitationskategori den sygemeldte placeres i. 

Der skelnes mellem visitationskategori 1 og 2. Der skal ved hver opfølgning tages stilling til, hvilken kategori borgeren tilhører.

Der visiteres i to kategorier:

  • Kategori 1:
    Forventet raskmelding inden for otte uger fra første fraværsdato. Der visiteres på baggrund af borgerens oplysningsskema.
  • Kategori 2:
    Forventet raskmelding forventes senere end otte uger regnet fra første fraværsdag.

Læs mere om de to visitationskategorier

Opfølgning for sygemeldte fra job

Det skal sikres, at der er et tilstrækkeligt oplyst grundlag for at kunne foretage visitation og opfølgning. 

De skal herunder vurderes, om det er nødvendigt at indhente en lægeattest fra praktiserende læge. 

Den første visitation sker på baggrund af oplysningsskemaet. Her visiteres til kategori 1 eller 2 på baggrund af forventet raskmelding. 

Ved opfølgningssamtalen senest efter 8 ugers sygemelding skal jobcentret vurdere, om der er tale om et forudsigeligt eller uforudsigeligt forløb, og det skal vurderes, om der forventes raskmelding inden for 13 uger efter samtalen. Dette er afgørende for den videre opfølgning i jobcentret. 

  • For forudsigelige forløb med forventet raskmelding inden for 13 uger fra opfølgningssamtalen, skal der udelukkende følges op på, om borgeren raskmeldes. Og der er ikke krav om yderligere samtaler. 
  • For uforudsigelige forløb med forventet raskmelding senere end 13 uger fra opfølgningssamtalen, skal der gennemføres fire samtaler inden borgeren har været sygemeldt i seks måneder.  

Den sygemeldte har dog altid ret til at få en samtale, hvis vedkommende ønsker det.

Det skal ved opfølgningssamtalen vurderes, om det er hensigtsmæssigt, at den sygemeldte selv varetager kontakten til arbejdspladsen. 

Opfølgning for sygemeldte fra ledighed

Sygemeldte fra ledighed skal have fire samtaler inden for seks måneder fra første fraværsdag. Der skal laves en samlet vurdering af den sygemeldtes situation og behov for indsats. 

Fast track

Den sygemeldtes virksomhed eller den sygemeldte selv kan anmode om en ekstra tidlig indsats. Se Fast track

Aktive tilbud

For kategori 2-sager gælder det, at jobcentret kan give sygemeldte aktive tilbud efter Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats, hvis det kan fremme arbejdsfastholdelse og en hurtigere tilbagevenden til arbejdet. 

Læs om afprøvning i virksomheder

Jobcentrene har meget vide rammer for at give tilbud, og tilbuddene kan gives på ethvert tidspunkt i sygeperioden. Det er derfor vigtigt, at sygedagpengemedarbejderen har et godt overblik over relevante tilbud for målgruppen på tværs af kommunen, da der kan være tilbud i blandt andet socialforvaltning og sundhedsforvaltning, der kan være relevante at give til sygemeldte.

Varigheden af tilbuddene fastsættes ud fra den sygemeldtes behov. Der kan derfor være tale om varierende timetal over sygedagpengeperioden – eventuelt helt ned til en enkelt time om ugen i en periode.

Det er frivilligt for den sygemeldte at deltage i tilbud om virksomhedspraktik samt vejledning og opkvalificering. 

Revurdering – forlængelse eller jobafklaringsforløb?

Kategori 2-sager skal revurderes efter 22 uger. Her skal jobcentret vurdere, om sygedagpengene kan forlænges. 

Læs om forlængelsesreglerne

Hvis sagen ikke kan forlænges på sygedagpenge jf. reglerne, overgår den sygemeldte til et jobafklaringsforløb.

Hvis kommunen vurderer, at sygemeldte har behov for en tværfaglig indsats skal sagsbehandler sammen med borgeren udarbejde en sag til rehabiliteringsteamet, som har fokus på beskæftigelsesmål og borgerens ressourcer. 

Læs om jobafklaringsforløb

Vidste du, at...

Vi tilbyder en række kurser til dig, der er ansat i kommunen indenfor

Jobfokus i samtalen | Skriftlighed for virksomhedskonsulenter | De handicapkompenserende ordninger | Jobafklaringsforløb | Og mange flere... Find dit kursus

Visitationskategorier

I sygedagpengesager anvendes en model med tre kategorier for visitation af sygedagpengemodtagere. Her er fokus på sager med over otte ugers sygemelding. Læs mere om visitationskategorier

Samtalen er vigtig for forløbet

Perspektivet i opfølgningssamtalerne bør hele tiden være tilbagevenden til arbejde eller arbejdsmarked. Om opfølgningssamtaler

Afprøvning i virksomheder

Afprøvning i virksomheder er et led i at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Om afprøvning i virksomheder

Forlængelsesreglerne

Sygedagpengeretten gælder i udgangspunktet i de første 22 uger. Længerevarende sager skal derfor revurderes efter 22 uger. Om forlængelsesreglerne

Jobafklaringsforløb

Et forløb med jobafklaring kan højst vare to år. Borgeren skal inddrages i at udarbejde forløbet og får under forløbet en ydelse på kontanthjælpsniveau. Mere om jobafklaringsforløb

WEBINAR

Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver. Læs mere og tilmeld

LOVSTOF

Lovstof på sygedagpengeomådet

Som hovedregel skal man opholde sig lovligt i Danmark, og ens indtægter skal beskattes her i landet. Man kan i særlige tilfælde være berettiget til sygedagpenge fra Danmark, selv om man opholder sig i udlandet. Se lovstof

SPØRG CABI

Har du spørgsmål?

Så spørg Cabi!

| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven

Anne Brændbyge
Seniorkonsulent
Sygedagpenge | Fleksjob | Job og handicap | Ressourceforløb | Rehabiliteringsteams | Tværfagligt samarbejde | Fortolkning og formidling af lovstof
Tina Fogh
Seniorkonsulent
Sygedagpenge I Virksomhedspraktik | Handicapkompenserende ordninger | Kontanthjælp I Fortolkning og formidling af lovstof I Jobrettede samtaler I Fleksjob