Gå til primært indhold Gå til footer indhold
  1. Forside
  2. Temaer
  3. Unge (under 30)
  4. Fritidsjob til unge
  5. Unge med funktionsnedsættelser i fritidsjob

Hjælp unge med funktionsnedsættelser i fritidsjob

Flere unge med funktionsnedsættelser kan komme i fritidsjob ved at gøre brug af de handicapkompenserende ordninger. Desværre bliver ordningerne sjældent brugt i forbindelse med fritidsjob. Læs her om mulighederne for, at unge helt ned til 13 år med funktionsnedsættelser kan få støtte i fritidsjob. 

Unge med funktionsnedsættelser kan have mindst lige så meget gavn af et fritidsjob som alle andre. Måske endnu mere. For når de unge oplever, at de kan udrette noget, og at der er brug for dem, på trods af deres synlige eller usynlige handicap, kan det give dem nogle gode erfaringer og kompetencer, de kan tage med videre i livet.

Hver fjerde ung med handicap mellem 16-29 år er hverken i job eller uddannelse. Handicapkompenserende ordninger kan bane vejen for, at flere kan komme i job. Og fritidsjob kan forebygge senere ledighed.

Carl Eric Blach Overgaard, seniorkonsulent i Cabi

Om funktionsnedsættelser

En funktionsnedsættelse kan for eksempel betyde, at man går dårligt, ser dårligt eller har svage muskler. Der kan også være tale om kognitive funktionsnedsættelser, som bl.a. omfatter evnen til at sanse, være opmærksom, indlære, huske, bearbejde information og løse problemer.

Læs mere om kognitive funktionsnedsættelser

Hvad betyder en funktionsnedsættelse for et muligt fritidsjob?

Det er ikke sikkert, at en funktionsnedsættelse betyder noget for, om man kan passe et fritidsjob. Men det kan have stor betydning i nogle bestemte fritidsjob. Hvis den unge hører dårligt, vil det have stor betydning i et job som kasseassistent, men ingen betydning, hvis man har en avisrute. Jo bedre jobbet matcher funktionsnedsættelsen, jo lettere vil man kunne passe jobbet.

Relevante overvejelser

  • Betyder funktionsnedsættelsen noget for de opgaver, der skal løses på jobbet?
  • Har den betydning for, hvordan man kan løse de daglige opgaver?
  • Betyder den noget for, hvordan der skal arbejdes sammen med kollegaerne?
  • Er der brug for særlige hjælpemidler eller anden assistance?

Kompensationsmuligheder er uden aldersgrænse

Hvis funktionsnedsættelsen udgør en barriere i forhold til det konkrete job, og hvis den unge har brug for særlig hjælp, findes der muligheder i de handicapkompenserende ordninger. Her er der ikke nogen aldersgrænse for, hvornår man kan få støtte, så unge mennesker med funktionsnedsættelser kan også få støtte til et fritidsjob, hvis jobcentret vurderer, at man er i målgruppen, og at der er et behov.

Brugen af handicapkompenserende ordninger skal medvirke til at sikre lige adgang til job.

Støtte til fritidsjob – Kontakt jobcentret

Tag kontakt til jobcentret i kommunen for at høre mere om mulighederne for, at den unge kan få hjælp gennem lovgivningen, hvis der er behov for det.

Der kan være tale om indretning af arbejdspladsen eller et hjælpemiddel. Der kan også være tale om personlig assistance, hvis der er brug for det til at kompensere for funktionsnedsættelsen.

Personlig assistance

En personlige assistance er en kollega, der frikøbes i et tidsrum til at hjælpe fritidsjobberen med de dele af arbejdet, der udfordrer. Jobcentret kan yde tilskud til den personlige assistance til lønmodtagere, der på grund af en varig og betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har behov for særlig personlig bistand for at kunne varetage deres job.

Læs mere om handicapkompenserende ordninger

Mentorordning

Hvis der er brug for støtte til at få en god start på fritidsjob, kan der i nogle tilfælde være mulighed for at få en mentor, eventuelt i en forudgående praktik. Mentoren kan være en voksen fra den arbejdsplads, hvor den unge ansættes, eller en anden voksen, den unge har tillid til.

Reglerne findes i Lov om aktiv beskæftigelsesindsats.

Læs mere om mentorordning

De kompenserende ordninger bruges sjældent til fritidsjobbere

Undersøgelser viser, at unge med fritidsjob klarer sig bedre senere i livet, både hvad angår beskæftigelse, uddannelse og sundhed. Der er ingen tal, der viser, hvor mange med funktionsnedsættelser, der er i fritidsjob. Men vi ved, at de handicapkompenserende ordninger her kun bruges sjældent i forbindelse. Et træk i jobindsats.dk i december 2024 viste således, at blot 48 unge mellem 16 og 19 år fik bevilliget en personlig assistance i 2023. 

Mange unge står udenfor arbejdsmarkedet

Hver fjerde af de 16-29-årige med handicap er hverken i beskæftigelse eller under uddannelse. Blandt unge med psykiske eller kognitive handicap gælder det samme cirka hver tredje. Til sammenligning er færre end hver tiende af de unge uden handicap udenfor beskæftigelse og uddannelse.

Forskellen mellem unge med og uden handicap forstærkes af, at de unge med handicap, der hverken er i beskæftigelse eller uddannelse, ser ud til at være længere væk fra arbejdsmarkedet end den tilsvarende gruppe af unge uden handicap.

KildeVive: Handicap og beskæftigelse, 2022

Fritidsjob og handicapkompenserende ordninger

Læs 5 cases om unge, der er lykkes med at komme i fritidsjob ved hjælp af personlig assistance. Læs cases

I fritidsjob med personlig assistance

For Rasmus har muligheden for personlig assistance betydet, at han kan passe sit fritidsjob hos REMA 1000. Læs case om Rasmus

SPØRG CABI

Har du spørgsmål?

Så spørg Cabi!

| Denne service er gratis for dig, fordi Cabi får offentlige midler på finansloven

Carl Eric Blach Overgaard
Seniorkonsulent
Udsatte ledige | ESG | Evaluering | GDPR
Tina Fogh
Seniorkonsulent
Sygedagpenge I Virksomhedspraktik | Handicapkompenserende ordninger | Kontanthjælp I Fortolkning og formidling af lovstof I Jobrettede samtaler I Fleksjob